KBC „Dr Dragiša Mišović“ ponovo u kovid režimu Tanjug

Objavljeno: 29.06.2020. 14:38 Izmenjeno: 29.06.2020. 22:35

Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša Mišović“ ponovo se vraća u kovid režim rada, zaključak je sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

„Zbog povećanog broja obolelih od kovid 19, od sutra ujutru KBC “Dr Dragiša Mišović“ se vraća u kovid režim rada i primaće isključivo kovid pacijente“, rekao je Lončar novinarima posle sastanka.

On je pojasnio da će se zaražena deca iz cele Srbije lečiti u toj zdravstvenoj ustanovi, kao i zaraženi pacijenti kojima je neophodna hemodijaliza.

Zaražene virusom korona primaće ponovo i Opšta bolnica u Pančevu i ta zdravstvena ustanova obezbediće kapacitete za 150 pacijenata.

„Bolnica u Pančevu biće nam pomoć u slučaju da se poveća broj zaraženih“, dodao je ministar.

I KBC „Zvezdara“ proširiće svoje kapacitete za kovid pacijente i to za 60 postelja, 30 danas i 30 sutra.

Govoreći o situaciji u Novom Pazaru, Lončar je rekao da je jedan broj pacijenata prebačen na lečenje u bolnicu u Kragujevac, a jedan broj u Beograd.“Za celu Srbiju obezbedili smo dodatne kapacitete“, rekao je Lončar.

Lončar:Ako nema odgovornosti,nemamo izbor sem da uvodimo mere

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, rekao je jutros da su građani imali priliku da svojom odgovornošcu odlučuju kako će biti i da, ako toga ne bude, biće uvedene mere koje će poboljšati stanje i sacuvati zdravlje i živote građana.

„Nadamo se da ćemo uz sve mere koje se preduzimaju uspeti da zadržimo situaciju pod kontrolom. Vec sada je mnogo bolje nego što je bilo pre par dana, a u narednim danima ocekujemo još bolje stanje. Još jednom apelujem da se svi pridržavaju mera jer drugacije ne može da nam bude bolje“, rekao je ministar zdravlja Jutarnjem dnevniku RTS.

Do pre dva dana situacija u Novom Pzaru nije bila zadovoljavajuća, ali je na zahtev iz tog grada poslat medicinski tim koji predvodi zamenik KC Kragujevca Slobodan Jankovic, a u timu se nalaze i anesteziolozi i epidemiolozi sa instituta „Batut“, rekao je Loncar.

Ministar zdravlja naglašava da nije sramota da se nosi maska i da se ne pozdravljate sa nekim grljenjem i ljubljenjem.

Lončar ističe da ce se mere održavati prema situaciji od područja do područja i da neće biti mera za one koji su disciplinovani i pridržavaju se preporuka, već samo tamo gde nema rezulta.

Kad je reč o bolnickim kapacitetima ministar kaže da oni nisu ni blizu popunjeni i da se o tome striktno vodi računa.

Ima dovoljno kapaciteta, čak smo ih i proširili. Ne treba svi da idu na Infektivnu kliniku već u kovid ambilante gde mogu da urade sve preglede i testiranja, rekao je on.

„Za poslednja 24 sata obavljeno je 2.500 pregleda u tim ambulatama. Radi se i vikendom a ima i dežurnih nocu. Naš prioritet su ljudi koji imaju simptome i njih cemo prve testirati i pregledati. Ostale molimo za strpljenje. Ako ste samo bili u kontaktu a nemate simtome ne treba da žurite sa testiranjem jer period inkubacije može da traje više dana“, objasnio je ministar zdravlja.

Biračka mesta bezbednija od kafića, tržnih centara

Biračka mesta bezbednija su od bilo kog kafića, tržnog centra, jer se tu sprovode sve epidemiološke mere, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Na biračkim mestima moraju da se sprovedu sve mere koje su propisali epidemiolozi. Ta mesta su bezbednija od bilo kog kafića i tržnih centara, jer su morale da se nose maske, obavlja dezinfekacija ruku, što se u kafićima i držnim centrima nije radilo“, rekao je Lončar.

On je tako odgovorio na pitanje kako će se u otežanim epidemiološkim uslovima, u sredu, održati ponovljeno glasanje, za oko 200.000 birača.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana