Kastrov najstariji sin počinio samoubistvo

Objavljeno: 02.02.2018. 16:27 Izmenjeno: 02.02.2018. 16:27

Najstariji sin bivšeg lidera Kube, Fidel Kastro Dijaz-Balart, koji je u vreme smrti radio kao nuklearni fizičar, počinio je samoubistvo u 68. godini života.

 

Kubanski mediji navode da se on mesecima lečio od depresije, a u javnosti je bio poznat kao Fidelito ili Mali Fidel zbog velike sličnosti sa svojim pokojnim ocem, Fidelom Kastrom.

„Kastro Dijaz-Balart, koga je grupa lekara mesecima lečila od depresije, počinio je samoubistvo ovog jutra“, objavio je jedan kubanski sajt.

Od sve Kastrove dece, kubanska javnost najbolje je poznavala Fidelita. On je rođen 1949. godine iz braka Fidela Kastra i Mirte Dijaz-Balart, sa čije strane je Fidelito bio u srodstvu sa nekim od najvećih Kastrovih neprijatelja iz američkog Kongresa, navodi Rojters.

Našao se u velikom sporu o starateljstvu između Kastra i Dijaz-Balartove, koja ga je sa pet godina odvela u SAD.

Kastro je nakon revolucije 1959. godine uspeo da vrati Fidelita na Kubu.

Kastrov sin je studirao u Sovjetskom Savezu, a bio je i poliglota.

Nalazio se na čelu nuklearnog programa Kube u periodu od 1980. do 1992. godine, dok ga otac nije otpustio sa tog položaja.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, program je ugašen, pa se Fidelito povukao iz javnosti, pojavljujući se tek na ponekoj naučnoj konferenciji ili diplomatskom događaju.

Fidelito je radio uz svog strica Raula Kastra kao naučni savetnik u Kubanskom državnom savetu i potpredsednik u kubanskoj Akademiji nauka.

Prema rečima bivšeg britanskog ambasadora na Kubi Pola Hera, koji predaje na Bostonskom univerzitetu, Fidel Kastro Dijaz-Balart je bio pažljiv, zainteresovan za svet izvan Kube, a na večeri u Bostonu, kojoj je prisustvovao pre dve godine, izgledao je zabrinuto zbog toga što mora da bude Kastro, a ne ličnost za sebe.

Tokom perioda provedenog u Sovjetskom Savezu Fidelito se oženio Ruskinjom Natašom Smirnovom sa kojom ima troje dece, međutim taj brak nije dugo potrajao i Fidelito se vratio nauci.

Nikad nije imao političke ambicije, iako su mnogi od njega očekivali da nasledi slavnog oca koji je preminuo u novembru 2016. u 90. godini života.

Na Kubi postoje spekulacije da je Fidelito Kastro oduzeo sebi život ne samo zbog depresije već i zbog razočaranosti odlukama strica Raula Kastra (86), čijim su odlukama, navodno, razočarana sva Kastrova deca i Kastrovi bliski saradnici.

Nekoliko važnih ljudi oko Fidela Kastra poslednjih godina izvršilo je samoubistvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana