Kandidatura Beograda za Specijalizovanu izložbu EXPO 2027. Tanjug

Objavljeno: 26.01.2022. 12:59 Izmenjeno: 26.01.2022. 12:59

Održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemle domaćina.

Ambasada Srbije u Parizu predala je pismo kandidature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe u Beogradu – EXPO 2027, koje je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić, saopšteno je  iz Vlade Srbije.

Predlog je da se Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve “ /“Play for Humanity – Sport and Music for All” održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, navodi se u saopštenju.

Republika Srbija i Beograd su dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima.

Ukoliko dobijemo organizaciju, važno će biti i iskustvo koje naša zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je Dubai EXPO na kojem je Srbija ostvarila zabeležnu promociju i vidljivost.

Organizacijom Međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Republika Srbija bi se jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope, ističe se u saopštenju.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, SAD, pod temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellneš and Well Being for All“, i Puket, Tajland, pod temom “Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity”.

Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni, planiran za 2023. godinu, biće održan u Buenos Airesu.

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiu, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu, kaže se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana