Kancelariza za KiM: Hapšenje Arsića novi vid pritiska i maltretiranja Srba tanjug

Objavljeno: 08.03.2023. 09:29 Izmenjeno: 15.03.2023. 08:50

. O svemu ovome Kancelarija će obavestiti i međunarodne institucije koje deluju na prostoru KiM, navedeno je u saopštenju.

Hapšenje Zlatka Arsića, oca troje dece iz sela Ajnovce u Kosovskoj Kamenici novi je vid pritiska i maltretiranja kojem su izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra kojima Priština presuđuje u javnosti i pre završetka samog sudskog procesa, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kancelarija je Arsiću odmah obezbedila besplatnu pravnu pomoć, a predsednica privremenog organa Kosovske Kamenice Tanja Aksić je obišla porodicu uhapšenog i ponudila im svu pomoć i podršku. Arsić je pripadnik Kosovske policije i postavlja se logično pitanje kako je prošao sve neophodne provere i testove za rad u ovom organu, a sada je naprasno optužen za navodni ratni zločin? To otvara opravdanu sumnju da su motivi Arsićevog hapšenja posve drugačije prirode, a tome u prilog ide i sinoćnje saopštenje Dželjalja Svečlje koji je Arsića proglasio krivim i pre suđenja i odluke suda, navedeno je u saopštenju. To, kako je saopšteno, jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava ni pravde, da im se presude po političkom i etničkom ključu izriču u javnosti, čime se krši pretpostavka nevinosti i uskraćuje pravo na pravično suđenje. O svemu ovome Kancelarija će obavestiti i međunarodne institucije koje deluju na prostoru KiM, navedeno je u saopštenju.

Pod sumnjom za ratne zločine, uhapšen je Srbin Zlatan Arsić, star 45 godina, iz sela Ajnovce kod Kosovske Kamenice, sazanaje Tanjug. Arsić je uhapšen na administrativnom prelazu Bela Zemlja, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju mu je odmah obezbedila branioca. Kako je ranije saopšteno iz specijalnog tužilaštva Kosova, uhapšeni se sumnjiči da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ, navodno tukao Albanca B.M, nanevši mu teške povrede. Takođe, kako tvrde iz tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z.A. u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji sa, kako navode, drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, učestvovao u maltretiranju, proterivanju i raseljavanju albanskih civila iz Kosovske Kamenice i okoline, nakon čega je pljačkao njihove kuće.

Brutalno i ničim izazvano prebijanje srpskih mladića Đorđa M (24) i Lazara Đ (23) u Jošanici kod Leposavića jeste prava slika stvarnosti u kojoj je srpski narod prinuđen da živi na Kosovu i Metohiji. Oni su sa povredama hospitalizovani, a porodice mladića odmah je primio i predsednik Privremenog organa Zoran Todić i ponudio im pomoć i podršku.

Ti momci su bez ikakvog povoda i razloga sinoć bili izloženi torturi od strane pripadnika specijalne policije ROSU, a najstrašnije je to što prekomerna upotreba sile i primenjivanje policijske torture nije puki incident, već direktan nalog vlasti u Prištini da se Srbi na svakom koraku maltertiraju i zastrašuju.

Policajci albanske nacionalnosti nema šta da traže na severu Kosova i Metohije i njihovo prisustvo je protivzakonito i direktno suprotno Briselskom sporazumu.  Očigledno zadatak Rosu specijalaca na severu je teror i zastrašivanje – i to sve otvorenije pokazuju.

U trenutku kada se, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, traži prostor za normalizaciju odnosa Beograda i Prištini, na terenu Priština i dalje ulaže napore da se postigne sasvim suprotno i da srpsko-albanski odnosi budu dodatno narušeni, a međuetnički jaz produbljen.

Nema i ne može biti opravdanja za ovakvo surovo postupanje policije, i zato od međunarodnih organizacija i Brisela očekujemo da jasno osude ovaj i slične incidente, a od Prištine da za primer drugima kazni policajce nasilnike, jer u suprotnom će svaki siledžija u policijskoj uniformi imati blanko dozvolu da maltretira i prebija po sopstvenom izboru i nahođenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana