Kancelarija za KiM: Priština krši Kumanovski sporazum Tanjug

Objavljeno: 26.02.2022. 11:52 Izmenjeno: 27.02.2022. 12:42

Kancelarija ukazuje da jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu.

Pripadnici Kosovske policije izvršili su jutros oko pet sati jednostranu i protivpravnu akciju na severu Kosova i Metohije koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a jedini cilj joj je opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Oni su na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukli tešku mehanizaciju i ljudstvo, pod izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta na prelazu. Time je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFORA, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova“, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu i to je dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, „a nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu“.

„Taj princip narušen je i pre dva dana kada su pripadnici Kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja. Takođe, prisustvo Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice nije dozvoljeno na severu pokrajine bez odobrenja Regionalnog direktorata policije sever, što pripadnici KP krše gotovo svaki put prilikom ovakvih akcija“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Smatraju da jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osetljivom bezbednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svet „izazove nova destabilizacija prilika na terenu, upadima Kurtijevih snaga na sever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština.

„Takav scenario neće poći za rukom, jer su upravo Srbi ti koji znaju cenu mira i ne nasedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje severa najveća opsesija. Zato još jednom podsećamo Prištinu da ne izazivaju i provociraju Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožavaju mir i bezbednost kršenjem sporazuma, jer u tom slučaju sva odgovornost je na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji“, istaknuto je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Zbog jednostrane akcije KP, više sela odsečeno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštio je da je, zbog jednostrane akcije kosovske policije u opštinama Zubin Potok i Leposavić, više sela ostalo odsečeno od sveta, a meštani brojnih zaselaka danas nisu mogli da odu na Zadušnice i zapale sveće za svoje najmilije.

Petković je podsetio da je Kosovska policija bez ikakvog prava pre dva dana teškom mehanizacijom prekopavala puteve u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

Petković je na Fejsbuku naveo da, „nažalost, i Srbi koji su danas na Zadušnice uspeli da posete groblja svojih najmilijih, naišli su na oskrnavljene humke, razrušene i polomljene spomenike u mestima koja smeju da posećuju samo na ovaj dan“.

„I to je slika politike Aljbina Kurtija i ostalih albanskih političara koji ni mrtvim Srbima ne daju mira. Ali dok god oni ruše, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je tu da obnavlja i u ponedeljak će biti postavljeni novi nadgrobni spomenici u Kišnici, koje su albanski ekstremisti razrušili krajem prošle godine, a čiju smo obnovu obećali“, naveo je Petković.

On je precizirao da su, zbog jednostrane akcije kosovske policije, danas potpuno odsečena groblja u selima i zaseocima Drainoviće, Vitakova, Žareva, Šipova, Paruce, Zečeviće i Junake u opštini Zubin Potok.

Meštani ovih zaseoka istovremeno su, kako je dodao, onemogućeni da obavljaju svakodnevne poslove, odlaze na posao, posećuju lekara ili čak sahranjuju svoje preminule.

Petković je napisao da je slična situacija danas zabeležena i zaseocima opštine Leposavić gde na Zadušnice Srbi iz Raške i Novog Pazara nisu mogli da obiđu grobove svojih predaka u selima Vračevo, Trebiće i Bare.

Odsečen je i put koji vodi ka selima Stanuloviće i Trešnjica i gde se takođe nalaze mesna groblja koja danas Srbi nisu mogli da posete.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana