Kanalizacija u naselju Kijevo-Kneževac mesec dana pre roka Beoinfo

Objavljeno: 16.11.2019. 12:30 Izmenjeno: 17.11.2019. 11:11

Kanalizacija u naselju Kijevo – Kneževac, biće završena mesec dana pre roka, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić i precizira da će fekalna i kišna kanalizacija u Ulici Mome Stanojlovića biti gotova za 15 dana, a u Ulici 17. oktobra za mesec dana.

Obilasku su prisustvovali i član Gradskog veća Filip Marjanović, državni sekretar MUP-a Milisav Miličković i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Vesić je naglasio da izvođenje radova na izgradnji fekalne i kišne kanalizacije u ulicama Mome Stanojlović i 17. oktobar finansira Grad Beograd u iznosu od 34,5 miliona dinara.

– Jedan deo naselja ima kanalizaciju, dok neke ulice nemaju i kada završimo ovaj deo i priključimo domaćinstva zatvorićemo septičke jame. Ostalo je 30 metara da se završi u ulici Mome Stanojlović i to će biti gotovo za 15 dana, dok će u 17. oktobra radovi biti završeni za mesec dana, što je mesec dana pre roka – istakao je on.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je naselje Kijevo Kneževac jedno od naselja koja su klasični primeri urbanističkog haosa koji je decenijama bio prisutan u Beogradu, jer se gradilo neplanski.

–Na nama je ostalo da kroz ovo sve sprovedemo neophodnu infrastrukturu. Svi građani zaslužuju da žive normalno i  da imaju najvažnije stvari, a jedna od njih je i kanalizacija i zato smo danas ovde – rekao je Vesić.

On je poručio da će se kanalizacijom u ulicama Mome Stanojlović i 17. oktobra obezbediti kanalizacija za domove sa gornje strane naselja, kao i donjeg dela.

Govoreći o izgradnji kanalizacione mreže po čitavom Beogradu, Vesić je naglasio da je za izgradnju potrebno 1,4 milijarde evra.

– Zahvaljijući Vladi Republike Srbije počinjemo prvu fazu izgradnje prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu u iznosu od 285 miliona evra. Pored toga, mi parcijalno gradimo kanalizaciju u naseljima kao što je Kijevo Kneževac i u mnogim drugim. Uzeli smo kredit od 35 miliona evra od Evropske investicione banke i dodaćemo naših 13 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. Potrebno nam je još 500 miliona evra da završimo izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda koja će raditi za milion i po ljudi – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima potrebno je izgraditi još četiri manje ovakve fabrike, a nedostaje skoro milijardu evra da se završi cela kanalizacija u čitavom Beogradu.

–To je zahtev Beograda, da učestvuje u Nacionalnom investicionom planu. O tome smo se dogovorili sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Republika Srbije najviše pomogne u finansiranju izgradnje kanalizacione mreže. Naš politički cilj je da u narednih 10 godina nijedna kuća u Beogradu ne bude bez kanalizacije. To jeste veliki posao, jer jedna trećina Beograda nema kanalizaciju, a i oni koji imaju otpadne vode direktno idu u naše reke – naveo je zamenik gradonačelnika.

Kako navodi, novca ima, a i volje i želje da se ovaj problem reši, što će biti istorijstka stvar za prestonicu.

–Mi smo to postavili kao svoj cilj. Nekome to ne izgleda lepo i možda misli da ima lepših stvari koje bi trebalo uraditi, jer se kanalizacija ne vidi i pod zemljom je, ali mi smatramo da je neophodno rešavati životne probleme ljudima, a kanalizacija je upravo jedan od njih – rekao je Vesić.

On je zahvalio opštini Rakovica na trudu i radu i poručio da se na teritoriji ove opštini radi mnogo, kao i da je među opštinama koje su najprisutnije.

–Nisu povlašćeni nego imaju najviše radova i projekata i bore se za svoje građane, a ko se bori on i dobije – zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana