Kampanja protiv raka dojke

Objavljeno: 18.03.2016. 09:26 Izmenjeno: 18.03.2016. 09:26

Grad Beograd zajedno sa domovima zdravlja, čiji je osnivač, sprovodi kontinuiranu kampanju borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti.

– U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 4.000 novoobolelih, a umre oko 1.600 žena. Međutim, kada se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je izlečiv i zato je potrebno da što veći broj žena ide na redovne preventivne preglede. Beograđanke će imati priliku da bez uputa i čekanja obave preventivne preglede dojke u nedelju, 20. marta u domovima zdravlja „Savski venac“, „Novi Beograd“ i „Lazarevac“. Ako se bolest otkrije u početnoj fazi, lečenje je uspešnije, smanjuje se stepen invaliditeta i smrtnosti i omogućava brže vraćanje pređašnjem načinu životu – istakla je  za Beoinfo pomoćnica gradonačelnika i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda Irena Vujović.

Ona je pozvala sugrađanke da izdvoje malo vremena i dođu u nedelju u ova tri doma zdravlja kako bi obavile preventivni pregled.

Prema njenim rečima, značaj ovih pregleda je veliki, ranim otkrivanjem izlečenje je moguće u najvećem broju slučajeva, dok je lečenje u poodmakloj fazi dugotrajnije i neizvesnije.

– Ova akcija se nastavlja i biće uključeni svi domovi zdravlja, kako bi preventivnim pregledima bio obuhvaćen što veći broj žena, najmanje 75 procenata ciljne populacije, prvenstveno od 50 do 69 godina – objasnila je ona.

U oktobarskoj nedelji borbe protiv raka dojke, ovakvu akciju već su realizovali domovi zdravlja u Rakovici, na Zvezdari, u Zemunu i Mladenovcu. Tada je pregledano 457 žena, od čega je urađeno 186 mamografskih i 154 ultrazvučna pregleda. Promene su ustanovljene kod 15 žena i one su upućene na dalju dijagnostiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana