Kampanja Grada Beograda u sprečavanju nasilja nad ženama Beoinfo

Objavljeno: 28.10.2021. 16:24 Izmenjeno: 28.10.2021. 19:10

Gradska sekretaraka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je tribini „Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji”, koja je, u okviru istoimenog projekta održana u Opštini Savski venac

Ona je istakla da je reč o prvoj tribini koje će u narednom periodu biti organizovane po gradskim opštinama.

Tribina je i ujedno početak kampanje Grada Beograda posvećene 25. novembru – Svetskom danu borbe protiv nasilja nad ženama, ukazala je resorna sekretarka za Beoinfo.

–Želimo da javnost shvati značaj ovog društvenog problema. Želimo da uvedemo nultu toleranciju na nasilje i zbog toga ćemo se boriti da više ni jedna žena u Beogradu i Srbiji ne trpi nasilje, bilo ono fizičko, mentalno ili seksualno – ukazala je Stanisavljević.

Ona je dodala da je tokom 2021. godine evidentirano 3.718 slučajeva nasilja u porodici.

–Upoređujući podatke sa 2020. godinom nije zabeležen porast nasilja. Takođe želimo da ohrabrimo žrtve da nasilje prijave, kao i da apelujemo na sugrađane – komšije, prijatelje i rodbinu da takve primere prijave policiji, jer nasilje nije privatna stvar – navela je Stanisavljević uz podsećanje da prijave nasilništva mogu biti anonimne.

Istakla je da institucije sistema posvećeno rade na suzbijanju nasilja, podsetivši da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici donet pre pet godina omogućava udaljavanje nasilnika iz porodice.

–Ali da bi institucije sistema – policija, centar za socijalni rad i druge – mogle da reaguju i primene u praksi dobar zakon, potrebno je da se nasilje prijavi. Jedino na taj način imamo priliku da pomognemo i verovatno nekome spasemo život – zaključila je Stanisavljević i zahvalila Opštini Savski venac na uspešno organizovanoj tribini.

Predsednik Opštine Savski venac Miloš Vidović je istakao značaj održavanja ovakvih i sličnih tribina uoči Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Podsetio je da je u prethodnom mandatu Opštinu Savski venac vodila žena, kao i da se veliki broj žena i dalje nalazi na rukovodećim funkcijama u toj opštini. Opština, prema njegovim rečima, pruža besplatnu pravnu podršku za sugrađanke – žrtve nasilja. Takođe se ostvaruje i odlična saradnja sa Centrom za socijalni rad i Policijskom upravom – Savski venac, naveo je Vidović i zahvalio se Gradu Beogradu na podršci.

Na tribini su uzeli učešće načelnica uprave Gradske opštine Savski venac Marija Sušić, rukovodilac odelenja Savski venac – Gradskog centra za socijalni rad Sofija Pajić i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost GO Savski venac Tanja Marinković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana