Kamen temeljac za stanove za pripadnike službi bezbednosti Tanjug

Objavljeno: 22.04.2019. 14:27 Izmenjeno: 23.04.2019. 09:19

U Kraljevu i Kragujevcu počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Stanovi se grade po najvišim standardima, a cena je znatno niža od tržišne.

foto Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da započinje izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti u Kraljevu i Kragujevcu.

„Znate da smo predsednik Republike i ja u februaru postavili kamen temeljac za stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju, danas započinjemo Kraljevo i Kragujevac. U četvrtak objavljujemo i tender za izvođača radova u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu. Na kraju nam ostaje da u prvoj fazi krenemo sa Beogradom i onda smo ispunili obećanje koje smo dali, odnosno da krećemo u veliki projekat izgradnje stanova za službe bezbednosti“, rekla je Brnabić u naselju Ribnica.

Prema njenim rečima, biće izgrađeno ukupno 8.022 stana u prvoj fazi.

„Iako su nas mnogi ismevali i govorili da od projekta nema ništa i da je još jedna marketinška aktivnost, pokazali smo da nije. Pokazali smo da Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ispunjava ono što obeća. Posebno mi je drago što na ovaj način kažemo hvala svim pripadnicima službi bezbednosti u Srbiji i u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske i Bezbednosno informativne agencije“, poručila je premijerka.

Istakla je da je izgradnja stanova najbolji način da se Srbija oduži za požrtvovanje pripadnika službi bezbednosti.

„Obećavam da ćemo ovaj projekat nastaviti onako kako smo i obećali, tj. da ćemo drugu fazu širiti na dodatne gradove širom srbije. U Kraljevu je ovo investicija od nekih 6,5 miliona evra, što je oko 200 stanova u ovom trenutku. Ići ćemo na 8 zgrada u svakoj od faza“, rekla je Brnabić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je kamen temeljac za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti u Kragujevcu, navodeći da će u tom gradu biti izgrađeno 800 stanova.

Stanovi će biti gotovi tokom 2020. godine i cena kvadrata će biti 430 evra bez PDV-a, a imajući u vidu da će za većinu porodica to biti prvi stan, moći će da izvrše povraćaj PDV-a.

Vulin je rekao da država kroz ovu inicijativu pokazuje da je organizovana i da vodi računa o uslovima u kojima žive i rade i o njihovim porodicama.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da se svi pripadnici bezbednosnih struktura u našoj zemlji stambeno zbrinu na ovaj način.

Vulin je istakao da čovek koji je siguran, stabilan, zadovoljan i čija je porodica zbrinuta, daće sve od sebe i čuvaće svoju zemlju. „Svi naši pripadnici struktura bezbednosti čuvaju i brane našu zemlju i kada im država nešto ne da, ali ovo je način da pokažemo koliko ih cenimo, poštujemo i volimo. Kragujevac će biti bogatiji za 800 stanova i 800 porodica će biti zbrinuto ovde“, rekao je ministar.

Ponovio bih da nije reč o bilo kakvim socijalnim stanovima, jer su to stanovi građeni po najvišim standardima struke i profesije, a država i lokalna samouprava su tu da obezbede da cene budu prihvatljive i da budu daleko niže od tržiših.

Prema njegovim rečima, ovi stanovi su prilika da se pokaže da ponovo kao država stvaramo sistem i da se ponovo brine o ljudima od momenta kada postanu pripadnici sistema odbrane, preko školovanja i zaposlenja, lečenja, ali i kako žive oni i njihove porodice.

Izrazio je zahvalnost Vučiću što je pokrenuo ovu inicijativu, što je insistirao da bude sprovedena i što na taj način pokazuje da se vraćaju ona vremena kada je država brinula o ljudima koji brinu o njoj.

Kamen temeljac za izgradnju stanova u kragujevačkom naselju Denino brdo, uz ministra odbrane položili su i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Govoreći o značaju ovog projekta za Kragujevac, gradonačelnik Nikolić je istakao da, iako je reč o urbanističkom izazovu, gradska uprava će obezbediti neophodnu infrastrukturu za to potpuno novo stambeno naselje koje će oživeti i doprineti razvoju tog dela grada.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan kaže da se stanovi za pripadnike snaga bezbednosti već grade u Nišu i Vranju, a danas započinje i gradnja u Kragujevcu i Kraljevu, a u planu je da se uskoro raspišu tenderi za Sremsku Mitrovicu i Novi Sad.

On je istakao da je u planu osam hiljada stanova na više od 600 hiljada kvadrata za pripadnike snaga bezbednosti širom Srbije.

Poručnik Milan Čkonjović iz 250. raketne brigade za PVD na službi je u garnizonu Kragujevac i jedan je od zainteresovanih pripadnika Vojske Srbije za stanove na lokaciji Denino brdo u Kragujevcu.

„Već sedam godina sam podstanar, živim sa porodicom, suprugom i detetom. Zainteresovan sam za ovaj stan i veoma se radujem izgradnji, jer smatram da je ovaj projekat izuzetno važan za sve nas u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, zato što na jednostavniji i brži način, i pod veoma povoljnijim uslovima, možemo doći do stana“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana