Kako se odbraniti od komaraca? Beoinfo

Objavljeno: 09.07.2018. 14:44 Izmenjeno: 09.07.2018. 14:44

Trenutni vremenski uslovi u kojima se smenjuju velike količine padavina i visoke temperature pogodni su za povećan razvoj jedinki komaraca pa zato preporučujemo građanima niz invidualnih mera koje mogu da budu efikasne u odbrani od komaraca, izjavila je v.d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Prema njenim rečima, građani bi mogli individualno da se zaštite od komaraca uređenjem zapuštenih zelenih površina, postavljanjem mrežica na septičke jame, ali i čišćenjem kanala od korova i otpadaka.

– Savetujemo i da se ne prave barice oko dvorišnih česmi, da se uklone stare automobilske gume, konzerve, tegle, tacne i svi ostale predmeti u kojima se može zadržavati voda – rekla je Ivana Vilotijević.

Kako je rekla, dobra zaštita od komaraca je i često menjanje voda u saksijama, burićima ili kantama, postavljanje zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta, upotreba električnih aparata koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru, ali i upotreba preparata protiv komaraca na otkrivenim delovima tela prilikom boravka u prirodi, i to onih koji sadrže biljne sastojke – lavandu, ruzmarin, kadifu.

– Preporučujemo i nošenje komotne odeće dugih rukava koja pokriva ruke i noge, kao i boravak u klimatizovanim prostorijama, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen – rekla je Ivana Vilotijević.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Zavodom za biocide i medicinsku ekologiju sprovodi redovne mere suzbijanja komaraca, larvi i odraslih formi. Od marta ove godine sprovodi se monitoring larvi i odraslih formi komaraca, dok su u aprilu započete akcije suzbijanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana