Kako je Srbija neke mere uvela i pre preporuka SZO Tanjug

Objavljeno: 22.04.2020. 08:32 Izmenjeno: 22.04.2020. 10:40

Srbija se uspešno bori sa epidemoijom virusa korona, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodaje da je država reagovala i pre nego što su stigle pojedine preporuke Svetske zdravstvene oranizacije koje se odnose na dostupnost lekova za lečenje kovid -19, ali i lekova za lečenje drugih pacijenata.

SZO je, naime, izdala upozorenje da će neizbežno doći do nestašice lekova za lečenje kovid 19 (hlorokina) i preporučila da se zemlje prilagode novoj globalnoj potražnji.

„Nestašice leka hlorokin u Srbiji nije bilo i neće biti, jer smo uspeli da nabavimo esencijalne supstance i započnemo proizvodnju. Proizveden je u dovoljnim količinama za lečnje kovid -19, ali i za druge pacijente gde se u terapiji primenjuje taj lek, kao što su lupus, reumatidni artritis“, rekao je Vekić za Tanjug.

Osim pokretanja domaće proizvodnje Srbija nije imala nestašicu hlorokina i zahvaljujući tome što su formirani centralni magacini, odakle su lekovi ravnomerno distribuirani prema kovid bolnicama.

Vekić kaže da je naša zemlja sa mnogim merama koje su uvedene išla korak ispred i da bi, gledano statistički, imala i bolje rezultate da nije bilo nepromišljenih poteza menadžera u pojedinim gerontološkim centrima.

„Generalno da nismo imali nepromišljenih gestova pojedinih menadžera u gerontološkim centrima mi bismo imali odlične rezultate. Dosta toga sjajno urađeno“, naveo je on.

Napominje da Srbija sve podatke o zaraženim pacijentima, o broju umrlih transparentno objavljuje , a da se u mnogim zemljama u komšiluku „rezultati friziraju, lažiraju“.

Preporuka SZO od 9. aprila bila je da se vodi računa o ključnim lekovima koji se koriste za lečenje pacijenata koji ne boluju od kovid-19.

Nadležni podsećaju da je Srbija još 15. marta to uradila tako što je povukla tromesečne zalihe lekova, a povlačeni su i sa tržišta sa kojima ranije naša zemlja nije imala poslovanje.

Vekić kaže da je juče danas i zvanično iz Ministarstva zdravlja otišao dopis ka Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da se krene sa snadbevanjem apoteka hlorokinom, za pacijente koji nisu zaraženi virusom korona (lupus, reumatidni artritis).

„Pretpostavljam da će već prekosutra lek biti u apotekama, tako da će svi pacijenti koji imaju indikaciju da uzimaju taj lek moći i u apoteci da ga podignu“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana