Kako je mala firma iz Celja dobila milionski ugovor od države Tanjug

Objavljeno: 04.05.2017. 22:01 Izmenjeno: 04.05.2017. 22:01

Nepoznata mala firma iz Celja koja je imala samo jednog zaposlenog povećala je prošle godine dobit sa 1 500 na 300 000 evra zahvaljujući poslu nabavke i postavljanja žičane ograde duž granice sa Hrvatskom posle izbijanja migrantske krize 2015. godine, ali će, kako pišu slovenački mediji, morati da dokaže da li je taj ekskluzivni posao dobila po predviđenoj proceduri.

 

Tajanstveni uspon male privatne firme mogao bi da kompromituje i slovenackog premijera Mira Cerara ako se dokaže da je ona mimo predvidene procedure dobila ekskluzivni posao, navode mediji.

Ljubljanski list „Dnevnik“ navodi da je malo preduzece „Minis“, pre tri godine imalo jednog zaposlenog, 200 hiljada evra prihoda i 1.500 evra dobiti, a da je prošle godine, po službenim podacima, imalo šest miliona evra prihoda i 300.000 evra čiste dobiti, kao i da zapošljava nekoliko desetina ljudi, a sve zahvaljujući ugovoru kojim je od državnih robnih rezervi i MUP-a dobilo posao nabavljanja i postavljanja žilet-žice i panelnih ograda za zaštitu moguceg migrantskog talasa na delu granice s Hrvatskom.

Da se sa posla s celjskom firmom, koja ima sedište na istoj adresi na kojoj je pre delovao i lokalni ogranak stranke premijera Mire Cerara, skine oznaka tajnosti nedavno je u parlamentu zahtevala bivša premijerka Alenka Bratušek, a o aferi u vezi s tim slucajem, koja je u meduvremenu isplivala u javnost, raspravljace iduce nedelje i parlamentarni odbor za nadzor javnih finansija, navodi list.

Bratušek je u vezi s tim slucajem kazala kako postoji osnovana sumnja da je u poslovima s kupovinom i postavljanjem žicane ograde došlo do zloupotrebe javnih sredstava, prenosi Blic.

Njenu inicijativu da se s dokumenata o zakljucivanju posla s Minisom skine oznaka „interno“ podupire deo opozicije, ali i dve od tri stranaka u Cerarovoj koaliciji, piše ljubljanski „Dnevnik“.

Direktor celjske firme Bojan Plohl, za kojeg mediji tvrde da se znatno obogatio upravo zahvaljujuci velikom poslu s državom, kazao je da je posao dobio na zakonit nacin, a ne preko mogucih veza s politicarima te da nisu tacne izjave bivše premijerke Alenke Bratušek kako je njegovo preduzece posao dobilo kao „fiktivna“ firma bez zaposlenih i bilo ikakvih referenci za taj posao.

„Minis“ je pre tri godine imao dva radnika, 2016. je taj broj povecao na 52 zaposlenih, a imao je i potrebne reference za vece poslove, jer je prethodno izrađivao metalne konstrukcije za ljubljanski zoološki vrt, od koje je tako 2013. godine naplatio 63.000 evra, kazao je Plohl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana