Kad se alasi opuste…

Objavljeno: 13.07.2022. 08:08 Izmenjeno: 13.07.2022. 08:08

Petrovdan – slava zemunskih alasa. Opušteni, uz bogatu trpezu koja sledi posle letnjeg petrovdanskog posta, od prvog ponedeljka posle Duhovske sedmice do samog praznika, 12. jula, alasi proslavili slavu.

Tradiciju ribarske slave Zemuna, Sabora svetih apostola Petra i Pavla čuva Klub za sport, rekreaciju i ribolov ”Radecki” u Zemunu u kojem je 12. jula osveštan i presečen slavski kolač. Za blizu stotinu članova kluba i ostale goste ovog čarobnog mesta sa marinom priređena je bogata riblja čorba i slavsko posluženje.

Slava zemunskih alasa, Sabor svetih apostola Petra i Pavla, koja se proslavljala pre Drugog svetskog rata kao esnafska ribarska slava u Zemunu, bila je jedna od crkveno-narodnih svečanosti koju su do pedesetih godina prošlog veka sačuvale ribarske porodice.

Na kratko je obnovljena dvehiljaditih, a danas je obeležava tek pokoja gostionica uz Dunav, koja pamti i čuva tradiciju i običaje starog Zemuna.

Na Gardošu i u Donjem gradu proslavljala se pre Drugog svetskog rata kao esnafska slava i imala je dugu i slavnu tradiciju u narodu i građanstvu.

Posvećena cehovskim zaštitnicima – apostolima Petru i Pavlu, počinjala je večernjim bdenjem u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, sutradan pucnjavom prangija s Gardoša koje su se videle i čule nadaleko i, najčešće, arhijerejskim služenjem u hramu, posle kojeg su litije triput obilazile oko crkve. Pronosio se slavni esnafski barjak ribara sa slikom patrona, svetih Petra i Pavla, koji se do danas čuva u Nikolajevskoj crkvi. Dostojanstvu svetkovine je nekada doprinosilo  prisustvo uglednika – od gradonačelnika, do visokih predstavnika vojne uprave.

Okupljenom narodu je deljen slavski kolač i žito, a slava se produžavala u brojnim okolnim gostionicama, od kojih mnoge i danas rade.

S vremena na vreme, brokatni ribarski barjak je obnavljan, a onaj koji se čuva u hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog i danas koristi u Bogojavljenskim i Krstovdanskim litijama ulicama Zemuna je iz 1935. godine. Izradila ga je poznata radionica Ivković iz Novog Sada od svetloplavog brokata. Barjak se nosi na osam ”štica” (kopalja) obojenih crveno-plavo-belo, a ukrašen je krstom, simboličnim zlatnim šaranom, golubom i raznovrsnim baroknim ukrasima od kovanog gvožđa, koji su obojeni zlatnom bronzom.

Petrovdan se proslavlja po ribaru Petru Simonu iz Vitsaide, koji je ostavio ribarsku mrežu i kao učenik Isusa Hrista postao mučenik i apostol crkve, kao i Savlu iz Tarsa, koji je progonio hrišćane i preobratio se u apostola Pavla. Obojica su mučenički stradali pod Neronom za odbranu vere hrišćanske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana