Južna Afrika: Preminula Vini Mandela Tanjug

Objavljeno: 02.04.2018. 22:23 Izmenjeno: 04.04.2018. 09:33

Južnoafrički borac protiv aparthejda i bivša supruga Nelsona Mandele, Vini Mandela, umrla je danas u 82. godini posle duge bolesti.

AP Photo

„Umrla je posle duge bolesti zbog koje je često od početka godine bila u bolnici“, naveo je u saopštenju portparol porodice Viktor Dlamini.

U saopštenju se navodi da je Mandela umrla „mirno u ranim popodnevnim satima okružena članovima porodice i voljenima“, prenosi Rojters.

Vini Madikizela Mandela bivša je supruga Nelsona Mandele, prvog crnačkog predsednika.

Svet je obišla njihova fotografija na kojoj se ona i Mandela drže za ruke prilikom njegovog izlaska iz zatvora posle 27 godina.

Vini Madikizela Mandela bila je u braku s Nelsonom Mandelom od 1958. do 1996. godine.

Nelson Mandela je veći deo braka sa Vini proveo u zatvoru, a i njoj je borba protiv aparthejdskog režima donela višemesečnu zatvorsku kaznu i godine kućnog pritvora, navodi AP.

Njen politički aktivizam bio je, međutim, praćen i osuđujućom presudom zbog otmice i napada 1991, kojom je osuđena na novčanu kaznu, a sa istim optužbama se suočila ponovo tokom saslušanja 1997. pred Komisijom za istinu i pomirenje, koja je istraživala o zločinima iz vremena aparthejda.

Kao član parlamenta nakon prvih izbora u Južnoj Africi na kojima su učestvovali pripadnici svih rasa, Vini Mandela je osuđena za prevaru.

Ipak, mnogi su je u Južnoj Africi duboko poštovali zbog uloge u borbi protiv vladavine bele manjine, napominje američka agencija.

Rojters navodi da su Vini Mandelu mnogi veličali kao majku „nove“ Južne Afrike, ali i da se ona pokazala kao „nemilosrdni ideolog spreman da žrtvuje zakone i živote u stremljenju ka revolucionarnim ciljevima“.

Njene beskompromisne metode i odbijanje da oprosti u suštoj su suprotnosti sa idealom pomirenja koji je usvojio njen bivši suprug Nelson Mandela, radeći na građenju stabilne, pluralističke demokratije nasuprot rasnim podelama i aparthejdskom ugnjetavanju, zaključuje britanska agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana