Jung: U Srbiji se moraju uspostaviti kriterijumi Tanjug, Studio B

Objavljeno: 22.04.2019. 17:16 Izmenjeno: 22.04.2019. 17:16

Povodom Svetskog dana igre, koji se obeležava 29. aprila, direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru Aja Jung najavila je premijeru komada „La Vi Parisjen”, koji će biti izveden na otvorenom, na Savskoj promenadi, i biće besplatan. Autorka je čuvena italijanska koreografkinja Sabrina Bosko, koja je predstavu pripremala s baletskim školama iz Beograda i Rima.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung je na današnjoj konferenciji za novinare sumirala rezultate nedavno završenog 16. izdanja festivala i rekla da je program narednog izdanja već spreman, te da se očekuje da počne prvim gostovanjem Njujork siti baleta u ovom delu sveta.

Jung je podsetila da je 16. Beogradski festival igre, od 22. marta do 12. aprila, ugostio 16 trupa iz 11 zemalja i velika imena kao što su Ohad Naharin, Jakopo Godani, Mari Šuninar, Sidi Larbi Šerkauji, Rašid Uramdan….

U Beograd je doputovalo 328 igrača i članova tehničko-administrativnih timova, sedam šlepera i devet manjih kamiona je prenelo scenografiju i rasvetu, 117 domaćih i stranih novinara je izveštavalo sa festivala, a tokom festivala, organizovan je i Kongres Unije umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Jung je posebno izdvojila saradnju sa lokalnim samoupravama Kragujevcu, Smederevu i Novom Pazaru zahvaljujući čemu je po 50 mladih iz tih gradova prisustvovalo predstavama Holandskog teatra igre i Drezden Frankfurt kompanije, a obišli su i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Takođe je napomenula da je za mlade igrace odrzano 11 majstorskih kurseva baleta, kao i tri radionice savremene igre, dok je u Novom Sadu još uvek otvorena izložba fotografija iz predstava 16. Beogradskog festivala igre.

Nakon predstave zakazane za 29. april – Svetski dan igre, očekuje se da broj gledalaca i posetilaca programa 16. Beogradskog festivala igre bude blizu 25.000 ljudi.

Na pitanja novinara o rezultatima konkursa Ministarstva kulture, Jung je izrazila dugogodišnje neslaganje i nezadovoljstvo saradnjom sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, navela potpuno odsustvo komunikacije i činjenicu da su prvu informaciju o sredstvima koja je festival dobio na konkursu Ministarstva dobili dve nedelje nakon završetka glavnog programa.

„Ministar Vukosavljević je deveti ministar od kako smo počeli da planiramo i krenuli u realizaciju Beogradskog festivala igre. I svi ministri su imali različite ciljeve, ambicije i prioritete, ali se nijedan nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao on. Ministar ignorise festival koji je postao važan ne samo za našu sredinu, nego i za ceo region i Evropu. On ignoriše najvažnije autore današnje umetničke igre, koregrafe poput Naharina ili Godanija, i na taj način pokazuje neverovatnu nezainteresovanost za evropske i svetske standarde, u nekom tužnom nastojanju da udovolji čaršiji“, rekla je Jung.

Ona smatra da bi trebalo izvršiti rangiranje festivala i voditi računa o festivalima koji državi i gradu višestruko vraćaju uložena sredstva i ostvarju ogromnu korist za njen imidž u svetu, te nude vrhunski umetnički i turistički sadržaj.

Jung je navela da su kroz Festival igre, ovog proleća, domaća pozorišta prihodovala blizu sedam miliona dinara, kroz zakupe prostora ili podelu prihoda od ulaznica, kao i da je važno da je preko on line sistema skoro 1.500 ulaznica za predstave festivala kupljeno iz daljeg ili bližeg inostranstva.

„Kada bi se u Izraelu ansambl „Batševa“ nasao u istom rangu ili na istom konkursu sa nekim folklornim ansamblom ili manifestacijom, to bi bio skandal. Kada bi se u Italiji o venecijanskom Bijenalu igre ili programu veronske Arene raspravljalo pred istom komisijom kao i dvodnevnom festivalu plesnog eksperimenta u Trentu, to bi izazvalo oštre polemike“, kaže on.

Jung dodaje da se u Srbiji moraju uspostaviti kriterijumi i odvojiti projekti međunarodne prepoznatljivosti od projekata lokalnog značaja.

„Ne može se o svemu odlučivati u okvirima istog konkursa, kao što je i nedopustivo prepustiti oblast umetničke igre ljudima koji nemaju ni dana formalnog obrazovanja u oblasti umetničke igre ili umetničke produkcije, a takva osoba je več dve godine na čelu komisije“, ocenila je Jung.

Ona je takođe rekla da “ne brine za budućnost Beogradskog festivala igre, jer će taj festival i njegovi dometi u oblasti savremene igre, nadživeti i ministra Vukosavljevića i Vladana Vukosavljevića“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana