Jovanović: Građani i privreda u centru elektronske uprave Tanjug

Objavljeno: 07.08.2017. 10:53 Izmenjeno: 07.08.2017. 10:53

Cilj novoformirane Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu je formiranje moderne elektronske uprave u Srbiji u čijem centru su građani i pirvreda, izjavio je danas ditektor te kancelarije Mihajlo Jovanović.

„Želimo da imamo kvalitetnu, brzu i jednostavnu elektronsku upravu čiji je glavni cilj da građani i privreda budu u centru paznje“, kaže Jovanović za RTS.

To će, dodaje, omogućiti da građani za početak jednim dolaskom na šalter mogu da obave sve svoje poslove, a država će im pružati moderne elektronske usluge.

„Naravno u početku jedan dolazak, iduće godine građani će sve to moći da završe preko interneta. Želimo da omogućimo da elektronska uprava, korišćenje i plaćanje usluga budu dostupni i mogući preko interneta. Dosta su građani bili kuriri kojii su nosili svoja dokumenta od šaltera do saltera“, rekao je Jovanović.

Kancelarija će za svoj rad direktno odgovarati premijerki Ani Brnabić, a Jovanović navodi da to znači da će kancelarija imati autoritet da razvija i integriše informacione sisteme svih ministarstva.

Za građane u ruralnim sredinama koji ne koriste internet, kaže Jovanović, biće formirani univerazalni šalteri u državnim institucijama kao što su pošte, opštine, policijske stanice, mesne zajednice.

„Biće dovoljno da građani koji ne koriste internet dođu na univerzalni šalter i završe sve što im je potrebno, neko drugi će za njih da obavi elektronsku uslugu“, dodaje Jovanović.

Kako je naveo, dobrobiti elektronske uprave za državu su brži rast, napredak na Duing biznis listi i značajno poboljšavanje rasta BDP.

Primer kako se dobrom elektronskom upravom postižu dobri rezultati su elektronske građevinske dozvole, kaže Jovanović.

„Nama je bitno da postižemo brze rezulate. Idemo u osmoj brzini. Moramo da imamo brze rezultate. Očekujemo da će kancelarija u naredna dva, tri meseca imati opipljive rezultate, ne može se preko noći stvoriti veliki informacioni sistemi, ali nadamo se da će naredne dve do tri godine to biti jedan moderan sistem elektronske uprave“, kaže Jovanović.

Kaže da kvalitetna, jeftina i brza elektronska uprava omogućava kvalitetnu javnu upravu, što smanjuje i stepen korupcije ili ga u potpunosti eliminiše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana