Jovanov: Iz Skupštine poslata slika koja šteti Srbiji sns

Objavljeno: 07.02.2023. 10:35 Izmenjeno: 07.02.2023. 12:53

Sa poslednje sednice Narodne skupštine, koja je trebalo da služi da se postigne jedinstvo oko pitanja Kosova i Metohije, a na kojoj smo umesto toga videli incidente, transparente i ekstremne stavove na ivici konflikta, poslata je slika koja ne može ništa dobro da donese Srbiji. Ovakav stav izneo je predsednik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – […]

Sa poslednje sednice Narodne skupštine, koja je trebalo da služi da se postigne jedinstvo oko pitanja Kosova i Metohije, a na kojoj smo umesto toga videli incidente, transparente i ekstremne stavove na ivici konflikta, poslata je slika koja ne može ništa dobro da donese Srbiji. Ovakav stav izneo je predsednik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Milenko Jovanov, u emisiji „Jasno! Kao dan“ na Blic televiziji.

Jovanov poslednje događaje iz Skupštine opisuje kao propuštenu šansu da se na miran i odgovoran način obaveste svi predstavnici stranaka o stvarima o kojima ne može javno da se priča.

„Odbijene su konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ta prilika je propuštena zbog organizovane akcije koja bi trebalo da izazove neku reakciju kod građana. Danima se govori da je ovo ultimatum, ali ovo nije ultimatum. Mi smo i 1914. godine pregovarali. Ovo nije nikakav sporazum, ovo je plan“, ističe Jovanov.

Jovanov je istakao da je šteta već napravljena i da je loša poruka poslata.

„Mi imamo priliku da na jedan drugačiji način priđemo ovom problemu. Na kraju predsednik je, na pitanje desničarskih stranaka, ponovio više puta da je naš odgovor „ne“ i kada je pitanje međusobno priznanje između Beograda i Prištine i kada je u pitanju ulazak Kosova u UN“, rekao je Jovanov.

„Desničari su prelazak cenzusa shvatili kao legitimitet da vode državnu politiku“, rekao je Jovanov, koji navodi da građani nisu rekli da su desničarske stranke te koje dominantno treba da govore u njihovo ime.

„Kada je predsednik pozvao na jedinstvo, on nije tražio da se mi ujedinimo u podršci njemu, već je trebalo da se ujedinimo oko stava da ćemo se boriti za Kosovo i Metohiju u Srbiji i to je poruka koju je trebalo i da pošaljemo spolja“, istakao je Jovanov.

Jovanov podvlači da je jasno da ovo nije pitanje za Vučića, kako se može i sad čuti od opozicije, već da je ovo pitanje za Srbiju.

Jovanov podseća na činjenicu da je Rusija stavila veto na to da se Srbija proglasi genocidnim narodom i dokle god ova vlast bude mogla da izdrži da ne uvede sankcije, ona će biti na tom putu.

„Čak je i ambasador Hil pokazao razumevanje za težak položaj Srbije kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji. Izgleda da on pokazuje više razumevanja od opozicije za potrebe Srbije“, ističe Jovanov.

Jovanov je istakao da će se Srpska napredna stranka boriti da se Stefanovićeva stranka nikad ne vrati na vlast, jer bi, prema njegovim rečima, to bilo pogubno za Srbiju.

„Nije dozvoljeno da tzv. Kosovo uđe u Unesko i Interpol, a ulazak tzv. Kosova u UN nije tema za nas. Jasno je rečeno da je to neprihvatljivo“, odgovorio je Jovanov na pitanje da li sporna tačka predloga možda predstavlja početak ulaska Kosova u UN na mala vrata.

Jovanov je istakao da imamo dve alternative.

„Ili da idemo i da probamo da se razgovorom izborimo za bolju poziciju Srbije ili da pocepamo ovo, kao što je teatralno uradila Milica Đurđević Stamenkovski. U tom slučaju posledice će biti da će umesto Kurtija, koji danas ometa normalizaciju odnosa između pre svega dva naroda na Kosovu i Metohiji, kriva biti Srbija“, navodi Jovanov.

Jovanov ističe da mi sada prvi put imamo prednost u pregovorima jer se ponašamo razumno.

 

Formiranje Zajednice srpskih opština

„Kurti ne sme da kaže da je za to da se formira Zajednica srpskih opština, jer cela njegova politička karijera se zasniva na tome da ne prihvata formiranje Zajednicu srpskih opština. Mi moramo da nastavimo pregovore i mi ne smemo da odustanemo, a uslov da uopšte razgovaramo dalje o ovom pitanju je upravo formiranje Zajednice srpskih opština“, podvlači Jovanov.

Jovanov smatra da dokle god Srbija ostaje konstruktivan partner, spreman da razgovara, možemo očekivati i radna mesta i investicije, i da gradimo puteve.

„Ali ono što je bitno i što je suština je da mi moramo da pričamo o normalizaciji odnosa sa Albancima“, rekao je Jovanov.

Jovanov je istakao da je uslov svih uslova da se nađe način da dva naroda na Kosovu i Metohiji žive jedni pored drugih.

Jovanov je prozvao Stefanovića navodeći da razume da on ima otklon od korupcije, te da je stoga izabrao da bude član stranke koju predvodi Dragan Đilas.

Jovanov je istakao da nam saveznici trebaju u ratu i da se nada da do toga nikada neće doći.

„Nama su potrebni partneri, a ja se nadam da će ih biti što više i tu vidim i Kinu i Rusiju. Ta Kina nam je pomogla da podignemo ceo istok Srbije“, ističe Jovanov.

Jovanov zaključuje da je problem što postoji ekstremni deo srpske političke scene koji se nameće kao vodeća opozicija i koji konstantno pokušava da se dodvori ekstremnim desničarskim stavovima koji se mogu videti na društvenim mrežama.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, rekao je da svi poslanici te stranke kao jedan stoje uz predsednika Aleksandra Vučića, sa željom da istraje u politici koju vodi, dok, kako je ocenio, ima onih koji se sklanjaju sa strane u teškoj situaciji. Jovanov je za Tanjuug, posle sastanka poslaničke grupe u Skupštini Srbije, rekao da su poslanici SNS u duhu jedinstva završili tu sednicu i apsolutno stali uz Vučića. “Predsednik Aleksandar Vučić se bori za to da Srbija ima budućnost, da se razvija i napreduje, a sa druge strane imamo ljude koji planduju dok on to radi, dok su najveći problemi u vezi sa KiM došli na red, sklanjaju se sa strane, često daju izjave, ali u delima ne vidimo tu podršku koju deklarativno pružaju”, rekao je Jovanov. On je ocenio da su pritisci na predsednika postali nepodnošljivi, a među pritiscma su i navodi predsednice Evropskog pokreta Srba sa KiM i savetnica u vladi privremenih prištinskih institucija Rada Trajković. Vučić je odbacio kao lažne navode Trajkovićeve da traži aboliciju za sebe i svoju porodicu. Jovanov je ocenio da je Trajkovićeva na brutalan način slagala i izmislila celu priču, dodajući da je to vid pristiska na predsednika. “Sve su to pritisci koji žele da slome predsednika i da Srbija ne uradi ono što je u njenom interesu, nego da se postigne nešto što je interes nekih drugih. Upravo zato mi predsedniku dajemo najjaču podršku, zato što znamo da se bori za Srbiju, za budućnost naše zemlje i zato što je važno da u toj borbi istrajemo. Mi znamo da predsednik neće odustati, da je borac” , rekao je Jovanov. Kako kaže, jasno je da u ovakvoj situaciji svako pokazuje svoj trag, ističući da su mnogi koji su se predstavljali kao deo njihovog tima pokazali da vrlo lako otpadaju, razmišljaju o svojim pozicijama, o foteljama, a ne o tome da je teško i da treba stati uz predsednika kada se bori za Srbiju. Na pitanje da li misli na socijaliste kada o tome govori, Jovanov je kratko odgovorio: „Sve sam rekao“.

Odbori Srpske napredne stranke gradskih opština Beograda – Starog grada, Surčina i Sopota pružili su danas snažnu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj odlučnoj borbu za nacionalne i državne interese. Iz Opštinskog obora Starog grada su saopštili da se Vučić na ozbiljan i odgovoran način bori za Srbiju, te da u toj borbi sa njim stoje zajedno nepokolebljivo i ujedinjeno sa ogromnom većinom građana Srbije. Iz odbora SNS Surčin poručeno je da u potpunosti podržavaju svaku odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u borbi za prosperitet, državne i nacionalne interese, kao i njegove napore da sačuva KiM. Uz podršku svakoj odluci koju Vučić donese iz Surčina je poručeno da je možda predsednik na političkom nebu sam i nema političke prijatelje, ali da uz sebe ima narod. Poručili su i da mir i stabilnost u Srbiji moraju biti održani, a da to može samo Vučić. Naprednjaci iz Sopota istakli su uverenje da će, ukoliko do prevremenih izbora dođe, SNS i Vučić osvojiti maksimalnu podršku građana Srbije. Ocenili su da građani uvažavaju sav trud i rad kako bi se stvorili bolji uslovi za život, te da je podrška svakim danom sve veća. Podršku je uputio i član Glavnog odbora SNS Radoslav Marjanović koji je istakao da jedino predsednik Aleksandar Vučić vodi državotvornu politiku koja garantuje punu zaštitu nacionalnih i ekonomskih interesa svih građana Srbije. Poručio je da se državnik Vučić bori za Srbiju, a politički kalkulanti za fotelje i privilegije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana