Josipović: Kao da postoji neki strah od saradnje sa susedima

Objavljeno: 21.03.2016. 12:48 Izmenjeno: 21.03.2016. 12:48

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ne misli da će Hrvatska blokirati pregovore Srbije u procesu priključenja Evrpskoj uniji, ali veruje da će se, kako kaže, o nekim pitanjima verovatno teže raspravljati.

„Vrlo je teško graditi dobre odnose nakon rata, a vrlo ih je lako i srušiti. Sada smo u fazi gde je Haški sud tek povod za razilaženja, mislim da su političke elite danas manje sklone saradnji, procena je loša i za Srbiju i za Hrvatsku, i ideja da je bolje imati dobrog suseda nego visok zid nije im još doprla do mozga. Kao da postoji neki strah od saradnje i da se političari boje da javnost to neće dobro prihvatiti“, rekao je Josipović za regionalnu TV N1.

Josipović kaže da trenutnu situaciju u odnosima Hrvatske i Srbije ne razume kao otežavanje pregovaračkog procesa naše zemlje, već kao želju da se ispune svi uslovi koje je i Hrvatska morala da ispuni.

„Mislim da za činjenicu što Šešelj neće biti u Hagu nije krivac Srbija nego Haški sud“, kaže Josipović.

On smatra i da, ako Hrvatska bude insistira, Srbija će morati da razmisli šta da učini sa „spornim zakonom“ o nadležnostima za procesuiranje ratnih zločina.

Ministarska za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Hrvatska jedina država koja nije dala saglasnost, odnosno izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je u petak da podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 naša zemlja prethodno mora da ispuni određene uslove, među kojima je poštovanje ljudskih prava, posebno manjinskih, puna saradnja sa Hagom i reforma pravosuđa.

„Podražavamo napore Srbije u približavanju EU. Uslovi koje Srbija mora da ispuniti za otvaranje tako važnog poglavlja 23. su, između ostalog, poštovanje ljudskih prava (posebno manjinskih) u skladu sa međunarodnim konvencijama i ratifikovanim međudržavnim sporazumima, puna saradnja sa Međunarodnom sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i reforma pravosuđa, koja uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije“.

Govoreći o izricanju presude Haškog tribunala lideru radikala Vojislavu Šešelju, kojoj haški optuženik neće morati da prisustvuje, Josipović ne misli da će ti događaji dramatično uticati na odnose država u regionu.

Smatra, međutim, da nije dobro to što Šešelj ne mora biti prisutan na izricanju presude.

„To nosi moralnu poruku. Ako se optuženi suočava s presudom, suočava se i s žrtvama, i to je bitno i za dignitet suda. Sudeći po aktivnostima koje Sešelj ima u Srbiji, očito je da mu zdravstveno stanje nije toliko dramatično da ne može biti na izricanju presude“, rekao je bivši hrvatski predsednik, inače, pravnik po struci.

Podseća da je bilo osuđujućih i oslobađajućih presuda, i one, kaže, nisu same po sebi izazivale promene u odnosima država u regionu.

„Mislim da je Hag tek delimično ispunio svoju ulogu, predugo su se vodili procesi, bili su neuverljivi“, rekao je Josipović i dodaje da su za to krive nepripreljene istrage.

„Nekad su i države zaslužne za to, ali Haški sud je napravio posao koji nije najbolji.“ O odluci da Šešelj ne mora biti prisutan na izricanju presude kaže da to nije dobro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 32°C
Min: 20°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana