Još jedno povlačenje priznanja Kosova Tanjug, RTS

Objavljeno: 29.06.2018. 19:43 Izmenjeno: 30.06.2018. 13:21

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je još jedna zemlja povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ali da će ime te države objaviti iduće nedelje, dodajući samo da nije država iz Afrike.

Ivica Dačić je, na vanrednoj konferenciji za novinare, kazao da je pozvao medije kako bi obavestio da je još jedna zemlja „priznala da je pogrešila“, i da je poništila priznanje koje se dogodilo pre šest ili sedam godina.
Dačić: Za svaku osudu potrebni su dokazi
Ivica Dačić je, povodom novih izjava u vezi sa slučajem braće Bitići, ukazao da je za svaku osudu države i tužbu potrebno imati dokaze.

Rekao je da ne postoji nijedan razgovor sa bilo kim iz američke administracije a da se taj slučaj ne pomene.

„Ovde je pitanje da li država nešto neće, ali ne postoji bilo kakav osnov da neko kaže da država neće da sarađuje. Država se veoma ozbiljno bavi tim pitanjem“, naglasio je Dačić.

Ukazao je da je to pitanje više za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde, ali poručio onima koji kritikuju državu da za svaku osudu i tužbu treba imati dokaze.
To je, prema njegovim rečima, zemlja koja nije u Africi i koja je po površini pet puta veća od naše.

„Kada budem dobio zvaničnu notu iz naše ambasade, onda ću objaviti ime te zemlje“, rekao je Dačić.

Dodao je da su sve zemlje koje povlače priznanje izložene velikom pritisku zapadnih zemalja.

Istakao je da su aktivnosti koje vodi Srbija na planu povlačenja priznanja jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova teške, jer nam u toj stvari protivnik nije Priština, već zapadne zemlje.

„Ne postoji stvar koja više smeta u ovom trenutku zapadnim zemljama nego što je to povlačenje priznanja Kosova“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je prošle nedelje u Srbiji boravio ministar spoljnih poslova Liberije i da je predao notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, što je i potvrdio, u telefonskom razgovoru, predsednik te zemlje Žorž Vea šefu srpske države.

Istog dana, kazao je Dačić, američki i engleski diplomatski predstavnici tražili su hitne sastanke i zahtevali da Vea primi Bedžeta Pacolija.

Ukazao je da je zamenik šefa liberijske diplomatije, inače albanski lobista, stavio saopštenje na sajt Ministarstva da nije povučeno priznanje, a na koje se poziva Priština.

„Zemlje koje povlače priznanje trpe ogromne pritiske zbog toga“, podvukao je on.

Dačić je rekao da njega često pitaju – a što vam je toliko bitno koliko zemalja je priznalo Kosovo – i da on odgovara kontrapitanjem – ako nije, što se onda vi toliko uzbuđujete.

Takođe je preneo da mu je Pacoli, u nastavku dijaloga u Briselu, na sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, rekao: „Nemoj da mi kvariš posao.“

Istakao je da su u Briselu Albanci tražili da Srbija prestane sa svojim aktivnostima na lobiranju za povlačenje priznanja.

Dačić: Pacoli ima svoje tvitove, ja službene note zemalja

Kazao je ujedno da treba voditi računa kada se prenose tvitovi Pacolija, jer on ne pokazuje nijedan papir, već samo novine iz Liberije kao dokaz da je nekad boravio tamo.

„To što ga je primio Vea ne znači da su promenili odluku o povlačenju priznanja Kosova. Neka pokažu odluku da su promenili. Takođe lažu i da Sao Tome i Principe nije povukao priznanje“, objasnio je on.

Dačić je rekao da on ne tvituje, već pokazuje papire, a Pacoli neka pokaže papire o tome ko je priznao Kosovo.

„Obišao sam pola sveta, a zemlje ne mogu da nađu papire o priznanju. Čude se i ne znaju kada je ko priznao Kosovo. Egipat, na primer, nema pismeni papir da je priznao Kosovo“, kazao je on.

S tim u vezi Dačić je pokazao notu dobijenu od Sao Tome i Principe, koja datira od 7. januara 2013. u kojoj se kaže da predsednik Republike u skladu sa svojim nadležnostima koje ima izjavljuje da Demokratska Republika Sao Tome i Principe nije sprovela postupak priznanja suverenosti Kosova.

„Moguće da Pacoli nije dobio taj dokument, pa ko komunicira sa njim neka mu prosledi. Pet godina se Sao Tome i Principe u Prištini vodi na listi zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost“, dodao je on.

Dačić je ukazao da postoji nota o povlačenju priznanja Kosova od Surinama od 30. oktobra 2017, zatim od Gvineje Bisao od 21. novembra 2017, Burundija od 15. februara i Liberije od 20. juna.

„Zato što, kada objavim da je neka država povukla priznanje Kosova, ona biva izložena pritiscima zapadnih diplomata, danas to neću reći. Neka do ponedeljka ili utorka sami istraže o kojoj zemlji je reč. Neka obilaze svet“, poručio je Dačić.

On je dodao da je juče pristigla nota te države, i da će sačekati ponedeljak ili utorak zvaničnu notu, koja će doći u najbližu našu ambasadu.

Rekao je da su note po Bečkoj konvenciji način diplomatske komunikacije, a ne neka pisma.

„Nezavisnost Kosova nije nepovratan proces“

Takođe je podvukao da „stvar“ nije nikako gotova oko priznanja Kosova, rekavši da najjače zemlje sveta, ne računajući zapadne, nisu priznale Kosovo, a među njima i četiri iz EU.

„Ja, nažalost, sada moram da krijem kuda idem. Desilo mi se da sam krenuo u Kazahstan i u VIP salonu mi je prišao jedan čovek koji je rekao da je rođeni brat Pacolija. Kada sam se vraćao iz Kazahstana, pored mene sedeo je drugi ‘rođeni brat’ Pacolija. Mi ništa ne radimo što nije u interesu naše zemlje i nastavićemo sa našim diplomatskim aktvnostima“, poručio je on.

Američkom albanskom lobisti Engelu, koji je, prema njegovim rečima, zaradio milione dolara iz albanskih fondova, poručio je da Srbija ne laže, da ima dokumenta, i da nezavisnost Kosova nije nepovratan proces.

„Jeste nepovratan, ali na drugu stranu. Bolje bi bilo da prihvate kompromis, da ne ostane na kraju da ih priznaju samo Albanija, SAD i Velika Britanija“, podvukao je Dačić.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što podržava ove aktivnosti, dodajući da su one od ključnog značaja za našu pregovaračku poziciju, jer pokazuju da stvar nije izgubljena.

Srbija je, prema njegovim rečima, spremna na kompromis i pozvao one koji stalno nešto kritikuju izađu sa tim šta bi bio dogovor ili kompromis.

„Ja sam bio hrabar i rekao šta mislim. Lako je nekome da priča i baca kletve, a da ne predlaže ništa što je realno“, naglasio je on.

Osvrnuo se na izjavu ambasadora SAD u Srbiji da je ovo ključna godina za rešenje kosovskog pitanja i pozvao ga da Vašington izvrši pritisak na Prištinu, izrazvši uverenje da će ih poslušati.

Dačić je izneo očekivanje da će u narednih nekoliko meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod 100, dodajući ujedno da je 116 koje Priština navodi kao zemlje koje su ih priznale – „fatamorgana“, priča za unutrašnju upotrebu.

Upitao je, s tim u vezi, što se Kosovo nije kandidovalo za Unesko, dodajući da nisu imali dovoljno glasova.

Dalje je rekao da je važna aktivnost na lobiranju, jer Kosovo može da se kandiduje da postane članica UN, a to može da spreči Rusija vetom, a ako to ne uradi, onda je bitan svaki glas.

„Nauru ima 15.000 stanovnika, ali ima isti glas kao Kina, a priznao je Osetiju i Abhaziju, ali i Kosovo“, rekao je on dodajući da njima nisu motiv principi, i da mu je zbog toga Pacoli rekao da mu ne kvari posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana