Još dve sednice parlamenta do raspuštanja?

Objavljeno: 29.02.2016. 11:44 Izmenjeno: 29.02.2016. 11:44

Skupština Srbije do raspuštanja, koje se nezvanično očekuje u četvrtak, 3. marta, treba da održi još dve sednice.

Poslanici će, pored ostalog, raspravljati o novom ministru odbrane i o Predlogu zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama  lokalne samouprave, saznaje Tanjug.

Skupština Srbije se od sutra, 1. marta, nalazi u periodu redovnog prolećnog zasedanja, koje će po svemu sudeći trajati svega nekoliko dana, pošto se krajem sedmice očekuje raspuštanje najvišeg zakonodavnog tela.

Aktuelni saziv republičkog parlamenta biće raspušten u četvrtak, 3. marta, kada će se birati novi ministar odbrane, javio je juče RTS.

Parlament će do tada održati još jednu sednicu, koja je zakazana za sutra, a na čijem je dnevnom redu 11 tačaka.

Kako Tanjug saznaje u republičkom parlamentu, još uvek nije precizirano da li će izbor ministra biti poslednja stvar koju će parlamentarci ovog saziva uraditi.

Naime, jedna od mogućnosti je da načelna rasprava o aktima sa nove sednice bude održana sutra, a da se u pauzi do amandmanske rasprave, odnosno u sredu, raspravlja o novom ministru, da bi se u četrvrtak raspravljalo o amandmanima i održalo glasanje.

Premijer Aleksandar Vučić je za novog ministra odbrane predložio aktuelnog državnog sekretara u tom ministarstvu Zorana Đorđevića, a očekuje se da premijer pred poslanicima brani svoj predlog.

Saziv za novu sednicu, koja će shodno zakonu početi uz himnu i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine, je uručen poslanicima, koji će na njoj razmatrati Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, Predlog autentičnog tumačenja Zakona o privatizaciji, kao i set kadrovskih odluka.

Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave uspostavlja, kako je objasnila Vlada Srbije, osnovna načela službeničkog sistema, kojima se ispunjava osnovna pretpostavka za punu profesionalizaciju i depolitizaciju kadrova u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Tako se odredbama predloženog teksta zakona uvode principi rada koji bi omogućili da se poslovi iz nadležnosti autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave obavljaju stručno i zakonito, pri čemu će zaposleni u toku svog rada biti zaštićeni od političkog delovanja koji bi mogao uticati na njihov položaj, karijerni razvoj, stručno usavršavanje i karijerno napredovanje u službi, piše u obrazloženju tog akta.

Među kadrovskim odlukama o kojima će se razgovarati na novoj sednici je izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, kao i razrešenje funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, Prekršajnog suda u Kruševcu, Prekršajnog suda u Jagodini, koje je podneo skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslanici će na sednici razmatrati i odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podneo poslanik Zoran Babić, listu kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i listu kandidata za izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koje je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Na dnevnom redu biće i Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je podnela Vlada Srbije, i predlog odluke o prestanku funkcije člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana