A. Joksimović:Region dobrodošao u EU, SRB faktor stabilnosti Tanjug

Objavljeno: 20.04.2018. 09:53 Izmenjeno: 20.04.2018. 09:56

Sve češće posete visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona, govore o fokusiranosti EU na proširenje i na pokušaj da Zapadni Balkan dobije jasnu evropsku perspektivu u svetlu Strategije proširenja do 2025, izjavila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović govoreći o evropskom putu Srbije.

 

„Ukazuje na želju da najviši zvanicnici potvrde evropsku perspektivu, podstaknu reforme i donesu poruke da je region dobrodošao u EU“, rekla je Joksimovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a i dodala da je Srbija u fokusu jer se posmatra kao faktor stabilnosti u regionu.

Prema njenim rečima, ceo region je na raskrsnici i očekuje se da se određena otvorena pitanja zatvore, a za Srbiju je to pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom.

Komentarišući to što se stiče utisak da daleko i jako ođekne svaki korak Prištine, čak i kada je reč samo o najavama, poput te da će formirati ZSO, Joksimoviceva je rekla da je to „pokušaj da se snažnije podstaknu da ono što su obećali i ispune“.

Istakla je da je ceo region na raskrsnici i da se očekuje da se određena otvorena pitanja zatvore, a da je za Srbiju to pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom.

„Čini mi se da je gotovo nemoguće napraviti novi korak ako se ne formira ZSO i Srbija smatra da je to od ključnog znacaja za dalju normalizaciju. Postoje spoljašnji pritisci na Prištinu da do toga dođe. Biće poteškoca, ali važno je reći da je određenim aktivnostima Beograda, Priština saterana da ovaj proces otpočne, a nadam se da će realizacija doći u dogovorenom okviru od četiri meseca“, rekla je Joksimovićeva.

Ona je naglasila da je Bugarska stavila pitanje proširenja u fokus predsedavanja.

„Na insistiranje Bugarske, samit će biti u Sofiji, to je prvi samit od takvog značaja od solunskog iz 2003.“, rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku.

Na pitanje kako komentariše istraživanje prema kojem se veliki broj građana Srbije zalaže za Kosmet u okviru Srbije, ali bez lične žrtve, odnosno odvajanja od plata i penzija, Joksimovićeva je rekla da je ekonomija ključ za bolji život građana i da oni sve aktivnosti u vezi sa politikom vide kroz pokušaj i želju da jednog dana imaju bolji kućni budžet, bezbedniju budućnost za potomke.

„Ekonomija i standardi su ti koji građane interesuju“, zaključila je Joksimovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana