Joksimović i Skano o aktivnostima SZO u Srbiji tanjug

Objavljeno: 06.05.2022. 12:44 Izmenjeno: 06.05.2022. 12:44

Joksimović je informisala sagovornika o pomoći koju je Srbija dobila od međunarodnih partnera u borbi protiv posledica pandemije, pre svega od Evropske unije, ali i od bilateralnih partnera.

 

foto tanjug

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu Fabio Skano zahvalio je Srbiji na donaciji koju je SZO dobila za unapređenje programa vakcinacije, ali i za ostale svoje aktivnosti, izrazivši uverenje da će saradnja SZO i Srbije i ubuduće doprinositi poboljšanju javnog zdravlja i bezbednosti ljudi.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa Skanom, sa kojim je razgovarala o aktivnostima te organizacije u našoj zemlji, pre svega onima usmerenim na očuvanje javnog zdravlja i kontrolu pandemije kovid-19, saopštilo je ministarstvo.

„Veoma smo zahvalni svim našim međunarodnom partnerima na podršci koju smo imali i koju još dobijamo u borbi za javno zdravlje, za saniranje posledica koje je pandemija ostavila na zdravlje pojedinaca ali i na celokupan zdravstveni sistem“, naglasila je ministar.

Posebno je ukazala na činjenicu da je Srbija bila i u prilici da na početku krize uputi pomoć zemljama iz okruženja, posebno Italiji i susedima sa Zapadnog Balkana, najpre u medicinskoj opremi, a kasnije i u vakcinama.

„Humanitarna pomoć koju smo na ovaj način obezbedili deo je strateških odnosa koje gradimo u regionu, a koji podrazumevaju međusobnu podršku, izgradnju poverenja i jačanje veza između država i njihovih građana“, rekla je Joksimović.

Skano se složio sa svim iznetim i dodatno naglasio da SZO visoko ceni iskazanu regionalnu solidarnost Srbije tokom pandemije, ali i sada prema svim izbeglim licima, i iz Ukrajine i prema migrantskoj populaciji. Sagovornici su se posebno osvrnuli na značaj poglavlja 28 Prava potrošača i javno zdravlje, koje se po novoj metodologiji nalazi u klasteru 2 – Unutrašnje tržište, a koje je Srbija pripremila i poslala na razmatranje nadležnim direktoratima EK.

Saglasili su se da postoji otvoren prostor za još intenzivniju saradnju sa Kancelarijom SZO u pogledu dostizanja prelaznih i završnih merila za ovo poglavlje.

Takođe, sagovornici su razgovarali o programiranju IPA 3 za finansijsku perspektivu 2021-2027 i o mogućoj finansijskoj podršci za regionalne programe usmerene na jačanje politike javnog zdravlja i dobrobiti za sve građane regiona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana