Joksimović i Gori:Opšte jačanje saradnje Srbije i Italije tanjug

Objavljeno: 08.07.2022. 13:15 Izmenjeno: 08.07.2022. 13:15

Gori je podvukao da je njegova zemlja i u aktuelnim geopolitičkim okolnostima snažan zagovornik približavanja Zapadnog Balkana evropskoj porodici naroda, navodi se u saopštenju ministarstva.

foto tanjug

 

Srbija će u mandatu nove vlade pojačati reformske inicijative i čvrsto se držati svog strateškog opredeljenja o evropskoj budućnosti, očekujući da će za takve aktivnosti u Italiji imati pouzdanog saveznika, rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom susreta sa novimenovanim ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem.

Saopšteno je da su teme razgovora bile pristupanje Srbije EU, kao i aktuelna politička situacija u regionu i Evropi.

Joksimović je izrazila uverenje da će se bilateralni odnosi dve države i nadalje razvijati na temeljima iskrenog partnerstva vlada i prijateljstva građana Srbije i Italije.

„Činjenica da je Italija uvek otvoreno i nedvosmisleno podržava proces evropske integracije Srbije, daje nam podsticaj da i dalje unapređujemo saradnju u mnogim oblastima, a posebno pristupanje naše zemlje EU“, rekla je ona.

Joksimović je sagovornika upoznala sa reformskim napretkom postignutim do sada, ističući da je Srbija u prošloj godini na ozbiljan način operacionalizovala novu metodologiju pristupanja, napravila iskorak u vladavini prava i otvorila klaster 4 – Zelena agenda i održiva povezanost.

Gori je ponovio podršku Italije naporima Srbije na evropskom putu. „Uvažavamo sve što je Srbija uradila u procesu pristupanja EU, posebno kada je reč o ustavnim reformama, kao i napore da se dalje unapredi pravosuđe i vladavina prava“, rekao je on.

Dodao je da postoje očekivanja u pogledu daljeg usaglašavanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU svih kandidata za članstvo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana