Joanikije: Vrlo brzo potpisivanje Temeljnog ugovora Studio B, Tanjug

Objavljeno: 07.09.2021. 13:24 Izmenjeno: 08.09.2021. 12:21

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

Mitropolit je, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, odgovarajući na pitanje kada može da se očekuje potpisivanje Temeljnog ugovora, rekao da je najvažnije da dijalog teče i da će se raditi na tome.

„To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obe strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rešenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo“, rekao je mitropolit Joanikije.

Govoreći o mestu gde će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gde god se odluči da se ugovor potpiše.

Nijednog momenta se nije pomišljalo na otkazivanje ustoličenja

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, da se nijednog momenta, uoči njegovog ustoličenja na Cetinju, nije pomišljalo o otkazivanju tog čina.

„Nije bilo pomeranja, niti bilo kakvog otkazivanja u noći između 4. i 5. septembra“, rekao je mitropolit.

Ispričao je da je Vlada Crne Gore njemu i patrijarhu Porfiriju, posle dužeg savetovanja, a da se ne bi desilo neko zlo, obezbedila helikopter da odu na Cetinje.

„Bezbedno smo došli na Cetinje“, rekao je mitropolit i dodao da im je bilo malo neprijatno da idu vojnim helikopterom, ali da je došao na svoje bogom određeno mesto, koje pripada mitropolitima već osam vekova.

Prema njegovim rečima, iza svih opstrukcija i nereda stajao je crnogorski predsednik Milo Ðukanović, koji se, kako kaže, podižući tenzije, trudio da skupu da politički karakter.

„Mi smo se trudili da skup zadrži verski karakter. I, skup je zadržao verski karakter“, rekao je vladika.

 

Bio u kontaktu s premijerom, ali ne kad je poleteo helikopter

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je uoči ustoličenja bio u kontaktu sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, ali ne u momentu kada je krenuo helikopterom na Cetinje.

Mitropolit je u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug ispričao da mu je samo javljeno da je helikopter spreman za poletanje, da će sve biti bezbedno i da je manastir zaštićen od demonstranata, koji ometaju čin ustoličenja.

„Pouzdali smo se u Boga i ljude koji savesno rade svoj posao. Bez obzira što neki žele da nam ospore pravo slobode vere i Ustav Crne Gore. Nemam reci kakvi su bili premijer i ministri, posebno ministarka odbrane, koji su uz opstrukciju Uprave policije našli rešenje da se sve mirno obavi. Ta opstrukcija nam je pomogla da se potvrdi jedinstvo crkve i naroda“, rekao je on.

Upitan da li je bio uplašen dešavanjima, mitropolit je kazao da ne može čovek da ne bude zabrinut, ali da je sledio Božiju volju i da ne povredi nikoga.

„Bio sam mnogo puta u takvim trenucima. To što su naš štitili iz vojske i policije je rezultat svih pritisaka koji su na nas vršeni u proteklih 30 dana. Naše je pravo da obavimo taj čin“, rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo bila je volja malog broja izmanipulisanih ljudi i onih koji su, rekao je, zbog povlastica i vlasti to radili.

„Dobro znam Cetinjane, najmanje je tu bilo njih“, rekao je crnogorsko-primorski mitropolit.

On je izrazio radost što se sve na kraju dobro završilo ističući da je to bio „dramatičan i radostan događaj“.

Govoreći o tome da li se plaši predstojećeg ustoličenja episkopa budimljansko- nikšićkog, koji će ga naslediti, mitropolit je rekao da je u toj eparhiji proveo više od 20 godina i da dobro poznaje narod na severu Crne Gore.

„Tamo je narod jasno opredeljen bez obzira koliko Ðukanović ima političke i neke druge moći. Narod je jasno stao uz svoju crkvu i to bi trebalo svakome da bude jasno, da narod ne dozvoljava da se crkva politički zloupotrebljava. Moraće da ostave crkvu na miru da radi svoj posao“, rekao je Joanikije.

On je istakao i da je patrijarh srpski Porfirije svojom posetom doneo mir, a da je sa druge strane bio oduševljen kako narod reaguje na poruke iz Jevanđelja.

Joanikije je istakao i da je imao podršku ne samo SPC već i drugih pravoslavnih crkava iz Jerusalima, Albanije, Češke, Poljske, Rusije, Ukrajine i drugih.

Kako je dodao, ne može da bude „božiji pastir“ ako ima mržnju u srcu prema neprijateljima i onima koji ga osporavaju navodeći da je „najjača molitva za neprijatelja“.

„Mnogo je bolje kada čovek pretrpi i moli se za bližnjeg. Mnogi bi voleli da sam govorio oštre reči, ali moj najveći zadatak je da služim pomirenju. Ne bežim od dijaloga ako ćemo da razmenjujemo dobre misli i volju, ali nisam za to da se svađamo“, rekao je mitropolit.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana