Joanikije se vratio u Berane, dočekao ga veliki broj građana Tanjug

Objavljeno: 18.05.2020. 08:51 Izmenjeno: 18.05.2020. 12:49

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije stigao je u nedelju uveče u svoje sedište, u manastir Đurđevi stupovi u Beranama, ispred kojeg ga je sačekao veliki broj vernika i građana.

Vladika Joanikije, koji je proveo tri dana u pritvoru Osnovonog suda u Nikšiću nakon litije posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom u tom gradu, zahvalio je na podršci i osudio, kako je rekao, „vlasti koje ratuju sa Njegošem i Svetim Vasilijem“.

Joanikije je kazao „da će borba za svetinje biti nastavljena“, prenele su sinoć podgoričke „Vijesti“.

Vladika je istakao i da će crkva podržati mlade i pametne ljude koji će znati da rešavanju ovakve komplikovane situacije.

Joanikija je sačekao i predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću predalo je u subotu Osnovnom sudu optužni predlog protiv osam sveštenika Budimljansko-nikšićke eparhije i vladike Joanikija, zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja – okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima.

Rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić je u subotu rekao da se sveštenicima na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana