Joanikije pozvao verni narod u CG na strpljenje i jedinstvo Tanjug

Objavljeno: 02.06.2021. 10:45 Izmenjeno: 02.06.2021. 13:24

 Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je, nakon molebana u manastiru Ðurđevi Stupovi, da je Sveti arhijerejski Sabor SPC na poslednjem zasedanju raspršio mnoge glasine onih koji su očekivali, a neki zlonamerno i priželjkivali i potvrdio da nije bilo nikakvog razjedinjavanja, već naprotiv.

Mitropolit je u besedi poručio da su arhijereji SPC na poslednjem zasedanju utvrdili i projavili jedinstvo Srpske pravoslavne Crkve, a time i doprineli opštem jedinstvu Crkve Božje, jedne Svete Saborne, jer, kako je naveo, uvek, osećamo da pripadamo njoj, vaseljenskoj Crkvi.

„Kada čuvamo jedinstvo naše pomesne Crkve, mi čuvamo jedinstvo, doprinosimo jedinstvu celog pravoslavlja. Vidimo da su neprijatelji Crkve na pojedinim mestima već napravili neke razdore, uvek je toga u istoriji bilo. Nas je Bog od toga sačuvao“, naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Poručio je da je velika radost, koja se projavila preko ličnosti novoizabranog patrijarha Porfirija, da se, ne samo sklonila, kako je naveo, svaka magla i svaka sumnja, nego što osećamo da se utvrdilo i ojačalo jedinstvo Crkve i to nam treba.

„To treba celom našem narodu, te sposobnosti da prevaziđemo svoje razne, pojedinačne stavove da bismo došli do najboljeg rešenja i daće Bog“, istakao je.

Rekao je da je teško biti naslednik mitropolita Amfilohija.

Ali, dodao je, Sveti arhijerejski Sabor je u tome bio potpuno jednodušan i on se, kaže, oslanjajući na tu volju i blagoslov patrijarha i primio te uzvišene, ali nadasve odgovorne i teške dužnosti.

Ocenio je i da je u momentu, kada nije baš ni bilo lako rešavati izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, izabran i episkop budimljansko-nikšićki, da ne bi nijednog momenta, bilo koja katedra od Svetosavskih episkopija u Crnoj Gori bila bez svog arhijereja.

„Drago mi je što je naš narod, kroz sve teškoće i krize, doživeo i osetio da je Crkva temelj, oslonac i majka svom narodu“, rekao je mitropolit, uz zahvalnost svima na odanosti Crkvi, koja je, kako je rekao, pokazana u svim teškoća koje smo proživljavali zajedno, posebno, braneći svetinje, a time braneći čast, obraz, istoriju, pamćenje i zajedništvo. „Treba nam još malo strpljenja, daće Bog, da se i neke stvari, koje su na redu, reše, da se pomolimo Bogu, da negujemo slogu, jedinstvo, ljubav“, kazao je izabrani mitropolit Joanikije u prvoj besedi sa pozicije mitropolita, objvljenoj na eparhijskom portalu.

Najavljeno je da će Joanikije večras služiti u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će mu takođe biti priređen svečani doček.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana