Joanikije ne vidi razlog nepotpisivanja Temeljnog ugovora Tanjug

Objavljeno: 04.01.2022. 13:50 Izmenjeno: 04.01.2022. 13:50

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije izjavio je da ne vidi razlog zašto do sada nije potpisan Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i vlade Crne Gore, da vide nedostatke u aktuelnoj vlasti, ali im, kako kaže, ne pada na pamet da se mešaju.

Mitropolit kaže da ne može da predvidi rokove kada bi taj dokument mogao da bude potpisan, te da je bitno da Crkva u Crnoj Gori živi i sa i bez Temeljnog ugovora.

„Ali, ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan“, rekao je Joanikije u intervju za RTV NIkšić.

Istakao je da je taj dokument u pravnom pogledu važan i da bi sa njim sigurno položaj Crkve u Crnoj Gori bio bolje definisan.

To bi, kaže, bio zajednički dokument države i Crkve o međusobnom uvažavanju i podeli nadležnosti, kao što je to pitanje defiisano sa Rimokatoličkom crkvom u Crnoj Gori.

Ocenujući odnos Crkve i države, Joanikije kaže da je on korektan i dodaje da Crkva ne želi da se meša u poslove vlade.

„Imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u danšnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rešavaju svoje probleme, neka nađu rešenje“, rekao je mitropolit.

Smatra da je neophodan ozbiljan dijalog i istovremeno dodaje da nije on taj koji treba da savetuje političare šta da rade.

„Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države”, dodaje Joanikije.

Osvrnuvši na epidemiološku situaciju u crnoj Gori, mitropolit je poručio da, ako ovo vreme upućuje na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, to neće, kaže, oslabiti našu veru.

Važno je, ističe, da se svi obradujemo Hristovom rođenju i da dopustimo da, kako je naveo, njegova toplina uđe u naša srca, da nas objedini, izmiri.

„To je ono što želimo i sebi i svim ljudima dobre volje. I onima koji misle kao mi i onima koji drugačije razmišljaju. Svima želimo radost i milost, blagoslov i sve najlepše u prazničnim božićnim danima“, naveo je Joanikije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana