Joanikije: Narod u Crnoj Gori da prevaziđe stare i nove podele tanjug

Objavljeno: 22.04.2022. 13:30 Izmenjeno: 23.04.2022. 15:19

Joanikije je istakao da je zalog opstanka naroda u Crnoj Gori i svakog napretka u bratskom miru i međusobnom poštovanju, prenela je Svetigora pres.

Gledajući oko nas na duboke podele, na sveopštu zabrinutost zbog narastanja nesporazuma i umnožavanja sukoba u celom svetu pozivamo naš blagoverni narod u Crnoj Gori da što pre prevaziđe svoje stare i nove podele, poručio je u vaskršnjoj poslanici mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Prosvetljeni pashalnom radošću pozvani smo da oplemenjujemo društvo, da širimo optimizam i ljubav, da budemo svetlost ovome svetu“, naveo je mitropolit Joanikije.

On je poručio da narod Crne Gore treba da se osnaži bratskim jedinstvom u ljubavi Hristovoj, da čuva duhovno nasleđe svetog Save i Njegoša, svetog Vasilija ostroškog i svetog Petra cetinjskog, da čuva svetinje, ne zaboravlja lepotu i polet Litija koje su obnovile crkvenost i sabornost.

„Moleći se za mir i bratsku slogu u Crnoj Gori ne zaboravljamo ni dragu nam mnogostradalnu Ukrajinu, neka Gospod koji je po reči apostola jedne i druge sastavio ujedno i krstom svojim ubio neprijateljstvo učini mir među duhovnim potomcima svetog kneza Vladimira – Rusima i Ukrajincima“, naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je pozvao da oružje zaraćene i zavađene braće što pre uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo Ukrajini i celom njenom narodu.

„Saosećajući sa njihovom nesrećom vrata naših srca i domova biće otvorena za sve Ukrajince koji su izbegli u Crnu Goru. Spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu, a ponajviše da im pružimo bratsku ljubav i utehu sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadžbini“, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u vaskršnjoj poslanici.

On je istakao da se Hristos otkriva kao put, istina i život svakom čoveku koji u skladu sa svojim božanskim naznačenjem teži ka savršenstvu, lepoti i znanju, koji se bori za pravdu i bolje društvo stvarajući i umnožavajući dobro.

Abazović:Da vakrsne pravda,neka pomirenje nadjača podele

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović čestitao je Uskrs svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori.

„Svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori želim da im nastupajući Vaskrs donese radost, mir i slogu. Vreme je za aktivnu promociju univerzalnih vrednosti čovečanstva kako bi u krajnjem pomirili i unapredili Crnu Goru”, istakao je Abazović povodom nastupajućeg pravoslavnog Vaskrsa, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Potpredsednik crnogorske Vlade je naveo da je Uskrs praznik koji na najbolji način simboliše besmrtnost pravde i pobedu dobra nad zlom.

„Neka blagdani donesu mir i unesu radost u porodice svih građana Crne Gore. Da se uvek zajednički radujemo, u slozi i zajedništvu iznalazimo snagu za sve izazove koji stoje pred nama. Vreme je da vaskrsne pravda i sve ono što čovekov život čini dostojnim. Crna Gora i njeni građani to zaslužuju”, zaključio je Abazović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana