JKS:Notari rade punim kapacitetom na overi potpisa birača Tanjug

Objavljeno: 08.03.2017. 17:24 Izmenjeno: 09.03.2017. 12:41

Javnobeležnička komora Srbije saopštila je danas da javni beležnici u punom kapacitetu obavljaju overu potpisa kojima birači daju podršku kandidatima za predsednika Srbije na izborima raspisanim za 2. april.

 

Javnobeležnička komora Srbije saopštila je danas da javni beležnici u punom kapacitetu obavljaju overu potpisa kojima birači daju podršku kandidatima za predsednika Srbije na izborima raspisanim za 2. april.

Ovlašćenje za overu potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – pomoćnici, saradnici i pripravnici, tako da je budućim predsedničkim kandidatima na usluzi ukupno 438 službenika.

„Overa potpisa podrške obavlja se prema redosledu prijavljivanja, tako da nijedan kandidat nije favorizovan, niti diskriminisan u odnosu na druge. Koliko će potpisa kandidat prikupiti zavisi isključivo od njegove organizovanosti i odziva birača koji ga podržavaju“, naveo je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Ðukanović.

Primera radi, zahtev za overu potpisa birača pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović primilo je ukupno 87 javnih beležnika, overu je obavljalo 58 javnobeležničkih kancelarija, među kojima je i osam u koje birači pristupaju direktno, tokom celog dana, bez zakazivanja, ukazao je Ðukanović.

„Zaključno sa 7. martom Pokret Dosta je bilo dobio je za overu potpisa ukupno 598 radnih sati, a praksa je pokazala da za overu jednog potpisa nije potrebno više od dva do tri minuta, tako da je za jedan sat moguće overiti između 20 i 30 potpisa birača“, naveo je Ðukanović.

U saopštenju se napominje da javnobeležničke kancelarije overavaju potpise birača i van radnog vremena, u svojim kancelarijama i na terenu, a kako bi izašli u susret svim potencijalnim predsedničkim kandidatima javni beležnici, uz saglasnost Komore, potpise birača overavaju i van svoje matične teritorije.

Overa potpisa ne može biti organizovana na otvorenom prostoru jer je potrebno obezbediti tehničke uslove za rad overivača, kojima su za te poslove neophodni kompjuter, štampač i čitač elektronske lične karte, navodi se u saopštenju.

Podršku kandidatima za predsednika svojim potpisom birači mogu dati i samostalno u javnobeležničkim kancelarijama, uz uslov da obezbede formular koji je moguće preuzeti na sajtu Republičke izborne komisije ili u sedištima predlagača kandidata.

Overa potpisa podrške kandidaturi naplaćuje se 50 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana