Jevtić: Za Albance na Kosovu Jeremić je heroj Tanjug

Objavljeno: 26.07.2018. 07:54 Izmenjeno: 26.07.2018. 07:54

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da Albanci na Kosovu imaju junaka Vuka Jeremića, kojem se zahvaljuju zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Jevtić je na TV Pink komentarisao navode poslanice DSK u prištinskom parlamentu Vjose Osmani, koja je ocenila da je najveci srpski državni neuspeh mišljenje MSP iz 2010. godine.

On je rekao da 23. jula, na godišnjicu masakra u Starom Grackom, u albanskim medijima vest nije bio taj događaj, već zahvalnost Vuku Jeremicu i Borisu Tadiću na onome što su učinili.

Prema njegovim rečima, Albanci na Kosovu najgorim rečima pričaju o predsedniku Vučiću, dok sa druge strane, kako kaže, imaju junaka Vuka Jeremića, kojem se zahvaljuju.

„Oni koji se najviše junace u Beogradu, koji kada su se bavili Kosovom, ucinili su najgore moguce stvari u politickom smislu i doveli nas u još teži položaj, ti junaci su isti junaci i za Albance, dok je predsednik Vucic đavo i o njemu govore sve najgore reci, a to je dovoljan dokaz ko je šta ucinio za Srbe i srpski narod na Kosovu i Metohiji“, istakao je Jevtić.

On je, nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se razgovaralo o životu Srba na prostoru Kosova i Metohije, kao i o planovima za budućnost i poboljšanju života Srba na Kosovu i Metohiji.

„Razgovarali smo o svim onim temama koje se ticu života Srba na KiM. Retki su oni koji mogu da razumeju život Srba na Kosovu i Metohiji, kao što to može gospodin Vucic. Danas smo razgovarali o svim temama koje su ovih dana aktuelne u javnosti, ali i o planovima za buducnost, o tome na koji način možemo da razvijamo sredine u kojim Srbi žive i da poboljšamo život Srba na Kosovu i Metohiji“, kazao je Jevtić.

On je povodom najava Albanaca o oružanim akcijama rekao da nakon marta ove godine, kada je na brutalan način uhapšen, to jest, kako kaže Jevtić, kidnapovan Marko Đurić u Kosovskoj Mitrovici ne treba ignorisati činjenicu da neko destabilizacijom i izazivanjem nemira želi da dođe u priliku da sebi poboljša poziciju.

„Važno je to, što smo i danas culi od predsednika Vučića, da država Srbija neće dozvoliti ni na koji način napad na Srbe. Mi kada to čujemo imamo čvrsta uverenja da će to tako i biti. Činjenica da smo samo u mesecu maju imali preko 20 incidenata u kojima su meta bili Srbi, pogotovo južno od Ibra, govori da je ocigledno da postoji plan, da postioji nečiji cilj da na taj način ne samo unesu nemir, nego da na neki način, poboljšaju sebi poziciju“, istakao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak da oni koji ne znaju ništa o životima Srba na Kosmetu, a koji sebe nazivaju političkim predstavnicima u centralnoj Srbiji itekako pomažu drugoj strani.

– Ljudi koji gotovo nikada nisu bili na Kosovu i Metohiji, ili su bili jednom, ili dodu jednom godišnje, za Vidovdan, su prvi u tome da komentarišu naš život i položaj, ali u lošem smislu. Kada god imaju priliku oni će napasti naši državno rukovodstvo, predsednika Vučića, ne razmišljajući o tome šta time čine i koliko štetu čine Srbima na KiM“, naglasio je Jevtić.

On dodaje da u ovom trenutku svi treba da budu jedinstveni u onom što je naš nacionalni interes, a da zamrznut konflikt to nije.

Povodom toga što se približava 4. avgust, rok koji je Evropska unija dala Prištini za postizanje statuta o ZSO, ali i toga što je danas iz Brisela stigla informacija da je to važna stvar, kao i da ona zahteva vreme, Jevtić je rekao da se zna da taj datum nije krajnji rok.

„Mi to znamo, mislim da je i predsednik Vučić nekoliko puta rekao da ne očekuje da se ispoštuje taj zadati rok. Nismo iznenađeni, nemamo velika očekivanja. I danas smo pričali na tu temu, kao i o samom procesu dijaloga, ZSO, oko situacije i položaja Srba. Želim da istaknem da, kada govorimo o Briselu i tome što zatvaraju oči na poteze Prištine, to drugoj strani daje pravo da nastavi“, ocenio je Jevtić.

Kako kaže, kada se razgovara sa predsednikom Vučićem, on uliva sigurnost u vremenima koja su itekako teška.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana