Jevtić: Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu tanjug

Objavljeno: 08.03.2023. 18:10 Izmenjeno: 10.03.2023. 11:15

Komentarišući pitanje ZSO on je izjavio da bi ona trebala da obezbedi srpskom narodu institucionalnu organizaciju i dodao da ona ne bi bila monoetička, kako tvrdi premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti.

Na tribini „Kosovo, istine i laži“ održanoj u Zagrebu, načelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je da dijalog na prostoru Kosova i Metohije nema alternativu. „Mislim da su Evropska unija i SAD shvatile da nova kriza i novi potencijalni sukob na ovom delu Evrope nije potreban i da uz sve ono što smo prošli, pravi je trenutak da se određena pitanja i određeni problemi rešavaju“, rekao je Jevtić. On je naveo da Evropski predlog nije lak ni za jednu ni za drugu stranu, ali da bi kao građanin voleo da oseti njegove benefite. „Imamo mogućnost da živimo normalno bez političkog pritiska i političkog opterećenja. Ja uvek ističem da svaki proces koji će doneti mir, stabilnost i normalan život, koliko god da je težak treba podržati“, naveo je načelnik opštine Štrbac. Jevtić je rekao da možemo da očekujemo da će se kroz Evropski sporazum implementirati prethodno postignuti sporazumi i naveo da je to neophodno kako bi se dijalog nastavio. On je dodao da su EU i SAD videle pretnju od potencijalnog sukoba na prostoru KiM i da je iz tog razloga dijalog inteziviran. „Nedavno sam bio u Vašingtonu i razgovarao sa (specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom) Eskobarom i drugim zvaničnicima i osetio veliku odlučnost da Vašington u ovaj proces uđe sa vrlo jasnim ciljem, a to je da se više ne odugovlači i da se krene ne samo sa dogovorom, nego sa implementacijom dogovorenog“, rekao je Jevtić. Komentarišući pitanje ZSO on je izjavio da bi ona trebala da obezbedi srpskom narodu institucionalnu organizaciju i dodao da ona ne bi bila monoetička, kako tvrdi premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti. „ZSO neće biti monoetička, pomenuo sam Štrpce, tu su i druge opštine u kojima žive druge zajednice i drugi narodi kao što je Novo Brdo, Gračanica, Severna Mitrovica u kojoj žive albanci, bošnjaci i drugi narodi“, objasnio je Jevtić. Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da Evropski sporazum nije dokument o međusobnom priznanju, već je on rađen po modelu dve Nemačke. „Sa albanske strane svest o tome da nijedna nova država koja ima multietnički sastav, ne može dobiti bilo koji oblik političkog priznanja ako neće da reši pitanje onih koji su najznačajniji segment tog multietničkog sastava, u ovom slučaju su to Srbi“, rekao je Pupovac. On je naveo da je zbog situacije u svetu potrebno normalizovati odnos između Beograda i Prištine. „Ovo nije samo pitanje odnosa Srba i Albanaca, Prištine i Beograda, već regionalne stabilnosti i mira i perspektive Republike Srbije u okviru tog regionalnog koncepta mira u Evropi i svetskoj politici u okolnostima koje nikada nisu bile teže nakon Drugog svetskog rata“, zaključio je Pupovac.

Gradonačelnik Opštine Leposavić u ostavci Zoran Todić kazao je da nije lako biti Srbin na Kosovu i Metohiji, ističući da napadi na decu najviše bole, a da prištinske vlasti baš tu „udaraju“. „Već više od 24 godine Srbi na KiM se svakog dana suočavaju sa teškoćama. Nije lako živeti i biti Srbin na KiM. Više brojimo dane kad nema incidenata, nego kada ih ima“, rekao je Todić gostujući na TV Pink. Podsetio je na poslednji incident u selu Jošanica kada su pretučena dva srpska mladića. „Presretnuti su od kosovske specijalne jedinice, izbačeni iz auta, a da nisu ni legitimisani, ni privođeni. Specijalci su ih pretukli i posle prebijanja ih pustili“, kazao je Todić. Dodao je da je situacija na KiM nepeta, teška i mučna i da svako ko ima decu zna šta najviše boli. „Najviše boli kada udare na decu. Pitanje dokle će srpski narod moći ovo da trpi još. Razgovarao sam sa roditeljima pretučenih mladića i video sam očaj i bes. Nema osude, nema reakcije, napadi su svakodnevni, a ovo je samo jedan u nizu incidenata“, kazao je Todić. Podsetio je na prebijanje mladića u Kosovskom pomoravlju i pucanje u leđa na bistričkom mostu samo zato što ljudi nisu stali. Todić je kazao da već godinu i po dana postoji militarizacija na severu Kosova, i da su izrađene baze specijalnih jedinica policije i uspostavljen punkt na Bistričkoj reci. „Imamo svakodnevno šikaniranje. Specijalne jedinice ovde vrše rutinske kontrole, patroliraju po selima sa dugim cevima. Razumem da imaju nameru da se izbore protiv kriminalaca i krijumčarenja. Svi mi smo u službi da suzbijemo kriminal. Ali to ne možete koristeći svakodnevno borbena vozila na kojima se nalaze teški mitraljezi na terenu. Na taj način samo šikanirate i vršite represiju“, kazao je on. Ocenio je da je krajnje vreme da se stane na put ovakvom ponašanju Prištine i kosovske policije. „Bojim se da ne dođemo u situaciju da neko ne uzme pravdu u svoje ruke i proba da zaštiti porodicu sam na neki način koji može da nas odvede u nekom smeru koji nije potreban nikom“, istakao je Todić. Naglasio je da Priština, kako je kazao, „otima srpsku imovinu za izgradnju vojno-policijskih baza“. On je naveo da je sever posebno „problematičan za Prištinu“, jer tu postoji jedinstvo srpskog naroda. „Izgradnja baza za specijalnu jedinicu nema nikakve veze sa sprečavanjem kriumčarenja robe, već samo sa zastrašivanjem srpskog naroda, a usmereno je protiv teritorije gde postoji srpsko jedinstvo“, istakao je Todić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana