Jevrejsko groblje u Beogradu biće prošireno Beoinfo, Tanjug,Studio B

Objavljeno: 08.05.2018. 11:38 Izmenjeno: 09.05.2018. 15:35

Odlukom Grada Beograda Jevrejsko groblje biće prošireno, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, ističući da to groblje pokazuje koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela njegovom razvoju.

foto printskrin Tanjug

Vesić, koji je to groblje obišao sa ministrom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ambasadorkom Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, rekao je da je to groblje kulturno-istorijski spomenik i da je danas bilo reči o njegovoj rekonstrukciji.
Vesić je ukazao da se radi o važnoj odluci jer je zahtev Jevrejske opštine Beograd za proširenjem usvojen posle više decenija zahteva i čekanja.

“ Kada se dođe na ovo groblje, vidi se koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela razvoju grada. Na ovom mestu sahranjeni su ljudi koji su stvarali istoriju Beograda, a danas smo razgovarali i o tome šta možemo da učinimo da se renovira i samo groblje, jer je ono kulturno-istorijski spomenik „,istakao je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio da su beogradski Jevreji deo naše istorije i da se kroz sećanje na njih sećamo i vlastite istorije.

„Grad Beograd je poslednjih nekoliko godina učinio mnogo na saradnji sa jevrejskom zajednicom. Jedna od naših prvih poseta učinjena je jevrejskoj sinagogi, a među prvim odlukama nalazila se ona da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu. Pokrenuli smo i pitanje Starog sajmišta, republika je donela zakon kojim se rešava status imovine stradalih Jevreja i razgovaramo sa jevrejskom zajednicom kako da ona ponovo postane deo života Beograda. Sada su se stvorili uslovi da ova zajednica ponovo zauzme svoje mesto i formiranjem kulturnog centra i očuvanjem sećanja na Jevreje i Srbe koji su zajedno podizali naš grad “ kazao je Goran Vesić.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević kazao je da groblja predstavljaju ogledala naše prošlosti i da Jevrejsko groblje zaslužuje da izgleda bolje i uređenije.

“ Mi ćemo nastaviti saradnju sa jevrejskom zajednicom, u toku je i izrada zakona koji će nam omogućiti i nastavak aktivnosti na Starom sajmištu. Međusobno veoma dobro sarađujemo i verujem da će se naši odnosi sa jevrejskom zajednicom u budućnosti samo još više unapređivati „, istakao je ministar Đorđević.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam ukazala je na povezanost dva naroda koji su se zajednički borili u svetskim ratovima za oslobođenje Srbije.

„Jevrejska zajednica je veoma dugo integralni deo društva u Srbiji. Odnosi između države Srbije i države Izrael ne mogu se razumeti bez doprinosa jevrejske zajednice u Srbiji i zato moramo poštovati to nasleđe. Zahvalni smo Republici Srbiji i Gradu Beogradu i predstavnicima jevrejske zajednice u Beogradu na svemu što čine za dobrobit ove zajednice“, istakla je Alona Fišer-Kam i podsetila da se u saradnji sa nadležnima rešavaju mnoga pitanja važna za Jevreje poput restitucije, Starog sajmišta, sinagoge u Subotici.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić zahvalio je Gradu Beogradu na, kako je kazao, dobroj odluci koja će revitalizovati jevrejsku zajednicu u Srbiji i Beogradu.

„Posebno zahvaljujem Goranu Vesiću zato što sa velikom energijom radi na projektima kako bi vratio jevrejsku zajednicu na njeno nekadašnje mesto. Ovo je zaista period kada dolazi do renesanse naše zajednice u Srbiji kako zbog niza zakona tako i zbog suštinski dobrog odnosa predsednika države, republičkih i gradskih vlasti, koji su omogućili da se mnoge stvari rešavaju mnogo brže. Simbolički, ova godina označava 500 godina kako zajedno živimo u Beogradu, 100 godina od kako je Srbija priznala pravo državi Izrael da postoji, 70 godina od državnosti Izraela i 25 godina od naših diplomatskih odnosa“, istakao je Medić.

Beograd ima dva jevrejska groblja – staro aškenasko i novo sefardsko, a oba su bogata umetničkim radovima. Sefardsko groblje u Ruzveltovoj ulici datira iz 1888. godine. Kada je generalnim planom iz 1925. godine odlučeno da se Staro jevrejsko groblje potpuno iseli iz Dalmatinske ulice, nastala je potreba da se dalje proširi kupljeno zemljište za Novo jevrejsko groblje. Nakon tog proširenja, Sefardsko groblje do danas je zadržalo istu povšinu i funkciju. Preko puta Sefardskog, u delu Novog groblja odvojenom zidom u Ruzveltovoj ulici, nalazi se Aškenasko groblje koje više nije u upotrebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 5°C

Vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 16°C
Min: 3°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana