Jevrejska opština Beograd: Izraelskim pilotima nije bilo mesto u Kninu Tanjug

Objavljeno: 06.08.2018. 22:25 Izmenjeno: 08.08.2018. 22:01

Predstavnici jevrejske zajednice u Beogradu smatraju da je prelet izraelskih aviona u čijim kabinama su bili piloti-instruktori iz Izraela, pokušaj hrvatskog medijskog spina, očigledno sračunat da se „ispravi“ medijska slika koju je aktuelna vlast Hrvatske, veličanjem „Oluje“, poslala antifašističkoj, ali i ukupnoj svetskoj javnosti.

„Beogradski Jevreji smatraju da Jevrejima pilotima-instruktorima iz Izraela nije bilo ni mesto ni vreme ni odredište na nebu Hrvatske“, saopštila je Jevrejska opština Beograd.

„U danu kada građani naše otadžbine, sa svećama u rukama, oplakuju žrtve pogroma i egzodusa 250.000 Srba iz Hrvatske, Jevreji Beograda imaju ne samo osećaj već i jasnu potrebu da se u odnosu na događanja u Kninu i Hrvatskoj oglase. Jevreji pamte svoje strašne žrtve iz Drugog svetskog rata, kada smo kao i Srbi bili žrtve stranog pogroma. Nema mesta, ni hiljaditog dela milimetra, rehabilitaciji tog, ali na žalost i sada aktuelnog veličanja učinka Hrvatske soldateske“, navedeno je u saoštenju, prenosi Blic.

Učešće izraelskih aviona u obeležavanju operacije „Oluja“ u Kninu, nema nikakve političke elemente i u isključivoj je vezi sa ugovorom kojim je Hrvatska od Izraela kupila avione F-16, saopštila je ranije izraelska ambasada u Beogradu.

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je za Tajms of Izrael da je Srbija duboko razočarana zbog učešća izraelskih pilota i borbenih aviona u obeležavanju operacije „Oluja“ u Hrvatskoj.

„To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svetskog rata, rekao je Stanojević i ocenio da učešće Izraela u proslavi hrvatske pobede „nije prijateljski gest prema Srbiji“.

Direktor Centra kancelarije „Simon Vizental“ u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof takođe je kritikovao učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju „Oluje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana