Jemen: Primirje stupilo na snagu

Objavljeno: 10.04.2016. 22:01 Izmenjeno: 14.04.2016. 13:46

U Jemenu je u ponoć na snagu stupilo primirje, a i prorežimske i pobunjeničke snage su obećale da će ga poštovati.

Sporazum je stupio na snagu uoči predstojećih mirovnih pregovora, koji bi trebalo da se održe 18. aprila u Kuvajtu.

Huti, koje podržava Iran, zajedno sa snagama lojalnim bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, uputile su pismo UN u kom ističu da se obavezuju da će prekinuti sve vojne operacije, javila je jemenska novinska agencija Saba, koja je pod kontrolom pobunjenika, preneo je AFP.

Načelnik generalštaba snaga lojalnih jemenskom predsedniku Abedrabi Mansuru Hadiju je potvrdio da je „prekid vatre stupio na snagu“.

„Poštovaćemo prekid vatre….ako ga Huti pobunjenici ne prekrše“, rekao je novinarima general Mohamed Ali Makdaši.

Nešto ranije, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se više od godine u Jemenu bori protiv pobunjenika objavila je da će poštovati prekid vatre.

„Arapska koalicija će poštovati prekid vatre u Jemenu koji stupa na snagu od ponoći u nedelju na zahtev predsednika Abedraboa Mansura Hadija, ali zadržava pravo da odgovori“ na napad pobunjenika bilo koje vrste, navodi se u saopštenju.

Specijalni izaslanik UN Ismail Uld Šeik Ahmed je 23. marta objavio da su sukobljene strane „pristale na prekid neprijateljstava koji će početi 10. aprila u ponoć, uoči predstojećih mirovnih pregovora, 18. aprila u Kuvajtu“, podsetila je agencija AFP.

Ovo je četvrti prekid vatre u Jemenu od 26. marta prošle godine kada je koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, pokrenula vazdušne udare.

U svim slučajevima, prekidi vatre se nisu održali, a pregovori nisu uspeli. Analitičari ocenjuju da je pred ove pregovore atmosfera malo bolja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana