Javni gradski, prigradski i lokalni prevoz u Beogradu u četiri faze Tanjug

Objavljeno: 01.05.2020. 10:13 Izmenjeno: 01.05.2020. 13:37

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević najavio je da će se ponovno uspostavljanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika u Beogradu odvijati u četiri faze i da startuje 8. maja. Kako je u izjavi za Studio B precizirao, ova organizacija urađena je na osnovu republičke preporuke, koja je vrlo jasna po pitanju mera i uputstava za ponašanje kako voznog osoblja tako i putnika, ali i za obeležavanje vozila i stajališta.  

– Definisane su četiri faze za uspostavljanje i organizovanje prevoza putnika. Prva faza podrazumeva prevoz isključivo zaposlenih, druga đaka i studenata, treća  nezaposlenih, turista i drugih lica i četvrta lica starija od 65 godina – rekao je Vasiljević.

On je precizirao da je propisano da putnici moraju da nose maske i rukavice. Na ulazu će se nalaziti redari. Ulazak u vozila biće po principu „jedan po jedan”, a na duplim sedištima biće samo po jedan putnik. Nalepnice će biti na sedištima, kao i na podu gde će biti obeležena mesta za stajanje putnika i strelice za kretanje putnika kroz vozilo.

– Sve mere su donete zbog javnog zdravlja i kao prevencija od širenja zaraze. Zato se pravila moramo strogo pridržavati – istakao je Vasiljević.

Obaveza redara biće da prati ulazak putnika i da im daje instrukcije o validiranju karte, kretanju kroz vozilo, zauzimanju mesta i izlasku iz vozila. Redari su, dakle, zaduženi da autobusi budu koliko god je to moguće optimalno opterećeni u ovim uslovima, naveo je Vasiljević.

Vozači će kao i do sada takođe imati maske i rukavice, a posebnim plastičnim barijerama ili kabinama biće odvojeni od putnika. Vasiljević je precizirao da većina vozila već ima kabine, a tamo gde nema, staviće se plastični zastori.

– Pripremljeno je oko 1.100 vozila u gradskom prevozu i oko 260 vozila u prigradskom prevozu – kazao je Vasiljević.

On je dodao da će se situacija pratiti na dnevnom nivou, a rezervna vozila biće u pripravnosti za eventualno dodatno intervenisanje. Sva vozila, zaključio je Vasiljević, biće obeležena nalepnicama za ulaz i izlaz, kao i sva stajališta, gde će biti i obaveštenje o ponašanju putnika pri ulasku i izlasku u vozila. On je apelovao na putnike da se pridržavaju mera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana