Najveći proizvođač guma na svetu dolazi u Srbiju Tanjug

Objavljeno: 30.07.2019. 10:13 Izmenjeno: 06.08.2019. 12:12

Najveći proizvođač guma na svetu „Tojo tajers“ dolazi u Inđiju, saopštio predsednik Vučić.

foto Tanjug

Japanska Tojo korporacija, proizvodjač pneumatika, posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta, izabrala Srbiju za svoju novu investiciju,  saopštio Vučić.

Predsednik Vučić saopštio je da će japanska Tojo korporacija investirati 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi, a da se za Srbiju odlučila posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta.

Vučić je, na vanrednoj konferenciji za štampu, istakao da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i juže Evrope, te da su u „poslednjem krugu“ preostale samo Poljska i Srbija. „Pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će Tojo tajer, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju“, rekao je on.

Vučić je kazao da je njihova investicija u prvoj fazi 390 miliona evra, i da se radi o ulaganju u Inđiju. „390 miliona evra je investicija samo u prvoj fazi“, dodao je on ističući da je to ogromna investicija od velikog zančaja za našu zemlju.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima Bosna i Hercegovina i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore.  „To je dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU u prošloj godini“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će u narednim mesecima početi izgradnja na 60 hektara zemljišta.

Preneo je da se u jednom delu pisma navodi da oni smatraju da ovo nije kraj saradnje, već da imaju i dodatne ideje kako da prošire posao. „Nadamo se, a oni nikada ne vole da se o tome govori unapred, ali se nadamo da će dalje nastaviti razvoj kroz naučno istraživački centar, test centre i ostalo što dolazi“, rekao je Vučić.

On je istakao da su u ovoj fabrici prosečne plate značajno, dramatično više od prošecnih plata u Srbiji, ali je dodao da ne može da precizira iznos pre nego što poslodavci saopšte radnicima.

Navodeći da će u prvoj fazi biti zaposleno 523 radnika, Vučić kaže da je izgradnja te fabrike velika vest za Inđiju, Srem, delove Novog Sada, Kać, ali i Beograd.

Vučić kaže da će se u fabrici proizvoditi premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođače automobila.

Proizvodiće se od pet do deset miliona guma prvog ranga, istakao je Vučić i dodao da je ovo prva fabrika japanskog proizvođača u Evropi.

Predsednik je ponovio da su ulaganja potrebna i u Topličkom okrugu – Prokuplju, Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, te dodao da se nada da će vlada doneti odluku o dodatnim podsticajima za ulaganja u taj okrug. Mora se, kaže, uraditi još i za Kragujevac, Valjevo, Prijepolje, Sombor, Plandište i druga mesta. „Ali, čini mi se da ovime dramatično snažimo Vojvodinu, ceo Srem“, rekao je Vučić i dodao da će nova kompanija zapošljavati inženjere iz Beograda i Novog Sada.

Još jednom je zahvalio Šinzu Abeu, koji je prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju posle 40 godina, dodajući da je dolazak velike japanske kompanije rezultat i njegove posete.

„Dobrodošli, japanski prijatelji, želimo da ostanete još dugo ovde i da otvorite još mnogo fabrika u zemlji. Nadamo se da će se nastaviti ulaganja u Srbiji. Ovo je toliko važna vest da će se rezultati videti u budućnosti“, rekao je Vučić.

„Pobediti Poljsku…, a da Japanci odlučuju među više zemalja centralne i istočne Evrope, velika je stvar“, zaključio je predsednik Srbije.

Ovaj koncern trenutno ima više od 6.000 zaposlenih. Osnovana je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki u Japanu. Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane – gume, automobilska tehnologija i hemikalije. Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi već 30 godina.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana