Japan donirao opremu Upravi granične policije Studio B, Tanjug

Objavljeno: 27.04.2017. 12:51 Izmenjeno: 28.04.2017. 09:34

Ambasada Japana donirala je 11 policijskih, 3 kombi vozila i kancelarijsku opremu Upravi granične policije. Vozila će biti raspoređena pre svega na granicu sa Bugarskom i Makedonijom, gde su najveći izazovi sa migracijama.

 

foto Tanjug

Ambasada Japana donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova 14 vozila, donaciju vrednu 450.000 evra, kao i personalne računare, koji će biti raspoređeni na našoj granici sa Bugarskom i Makedonijom.

Donaciju, 11 terenskih i tri kombi vozila, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanovicu ispred Palate Srbija predao je ambasador Japana u Srbiji Ðuići Takahara, koji je istakao da japanska vlada veoma ceni odgovorno i humano postupanje Srbije u migrantskoj krizi.

Zato, kako je rekao, Vlada Japana pruža podršku projektima kako bi se umanjio teret migrantske krize, odajući priznanje srpskom MUP-u na posvećenosti.

On je dodao da je deo granice sa Makedonijom i Bugarskom u planinskim krajevima, koji nisu uvek pristupačni, pa ih je teško kontrolisati, tako da će donacija doprineti boljem radu policije.

Ministar Stefanović naveo je da donacija znači pojačanje za pripadnike pogranične policije, te da je reč o kvalitetnim i skupim vozilima.

„Vrednost donacije, samo u vozilima je oko 450.000 evra, što je jedan deo, a pored toga smo dobili i personalizovane računare koji se dodeljuju svim policijskim službenicima i omogućavaju lakši rad sa migrantima na terenu“, objasnio je Stefanović.

On je dodao da je to samo jedan od donacija Japana, sa kojim MUP ima dobru saradnju i podsetio da je Sektor za vanredne situacije dobio značajnu donaciju od gotovo pola miliona evra.

„Zahvalni smo Japanu na ovakvoj vrsti podrške, jer ovo znači ne samo za bezbednost građana, već i za policajce, povećava njihovu sigurnost, bezbednost i efikasnost u vršenju svakodnevnih zadataka“, rekao je Stefanović.

On je rekao i da je sa Takaharom razgovarao o nastavku saradnje i razmeni informacija u suprotstavljanju terorizma, te dodao da Srbija namerava da primeni dobra iskustva i tehnološka rešenja Japana i ojača bezbednosni sistem.

Primopredaji je prisustvovao i podregionalni koordinator Međuanrodne organizacije za migracije Piter Van der Auveraert, koji je pohvalio Vladu Srbije za način na koji je pristupila migrantskoj krizi, a koji, kako je rekao, može biti primer drugim zemjama u Evropi.

„I dalje smo na raspolaganju da pomažemo Srbiji i MUP-u u rešaavnju pitanja migrantske krize“ rekao je Van der Auveraert.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 29°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana