JANKOVIĆ:Mlade zene najčesće prijavljuju diskriminaciju

Objavljeno: 29.04.2022. 11:40 Izmenjeno: 29.04.2022. 11:40

Ona ističe da građane najviše boli nepravda i da se često obraćaju Kancelariji sa problemima koje nisu u njihovoj nadležnosti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica JANKOVIĆ izjavila je da su građani Srbije spremni da prijave diskriminaciju, naročito na tržištu rada, a da diskriminaciju najčešće prijavljuju mlade žene.

U intervjuu za današnju „Politiku“, JANKOVIĆ je istakla da se prema podacima njene Kancelarije, od ukupnog broja prijavljenih slučajeva prošle godine četvrtina njih se odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja.

Poverenica naglašava da prijavljeni slučaj ipak ne znači da će na kraju biti utvrđena povreda prava, i dodaje da je široka lepeza diskriminatorskog postupanja u procesu zapošljavanja, preko raspoređivanja na niže radno mesto, do otkazivanja ugovora o radu zbog bračnog i pororičnog statusa, trudnoće ili nezaključivanja ugovora o radu zbog godina.

Prijave podnose svi, navodi poverenica, a prednjače mlade žene kada je reč o oblasti rada i zapošljavanja.

„Nekako je i logično, ako vas neko otpusti zbog porodiljskog odsustva ili vas po povratku na posao spusti na niže radno mesto, onda nemate šta da izgubite. Žene su češće izložene diskriminaciji na tržištu rada. Zamera im se što su upravo žene, majke, što će tek roditi decu, što su previše mlade ili previše stare“, kaže JANKOVIĆ.

Sve češće su, dodaje, prijavljivanja diskriminacije na osnovu godina.

„Ima mnogo predrasuda o nespremnosti starijih radnika za nove izazove i učenje, a svi znamo u okruženju zaposlene koji imaju 50 i više godina i zlata vrede“, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

JANKOVIĆ je dodala da za mlade važi stereotip da su nezaiteresovani, neodgovorni i da nemaju iskustva.

Iako je ovo poslednje tačno, kaže, gde će ga steći ako im neko ne da šansu.

„Zato su generalizacije svake vrste opasne i vode ka diskriminacijama“, upozorava poverenica.

„Nikada ne ostanu bez odgovora, jer najmanje što možemo da uradimo je da ih barem uputimo na pravu adresu i pomognemo im u osvarivanju njihovih prava“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana