Janković i Kostić o članstvu umetnica i naučnica u SANU Tanjug

Objavljeno: 23.02.2022. 13:03 Izmenjeno: 23.02.2022. 16:49

Prema zvaničnim podacima SANU, redovnih članova ima 100, a među njima je devet žena. Dopisnih članova je 19, od kojih su četiri žene.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković  je sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimirom Kostićem razgovarala o nedavnim izborima na kojima u članstvo SANU nije izabrana nijedna žena.

Poverenica je ukazala da dostignuća žena u naučnom i umetničkom stvaralaštvu Srbije treba da se reflektuju i na njihovo članstvo u instituciji od posebnog nacionalnog značaja. U tom smislu SANU treba da bude pokretač razvoja i treba da prepozna svoju ulogu u postizanju uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u ovim oblastima društvenog života, naglasila je Janković.

Akademik Kostić je napomenuo da rezultati nedavnih izbora ne odražavaju mišljenje SANU o članstvu naučnica i umetnica, te da je pitanje rodne ravnopravnosti prisutno na različitim skupovima i u aktivnostima Akademije.

On je naglasio da u narednom periodu treba učiniti više na afirmaciji stvarnog doprinosa naučnica i umetnica, te da u tome vidi posebnu ulogu Akademije.

Ukazujući da se nauka i istraživanje zasnivaju na načelu rodne ravnopravnosti, sagovornici su podsetili da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini doktoriralo više žena (57%) nego muškaraca (47%), kao i da je u 2020. godini u svim visokoškolskim ustanovama Srbiji diplomiralo 40% studenata i 60% studentkinja.

Zaključeno je da promovisanje rodne ravnopravnosti i njeno jačanje na svim poljima značajno doprinosi daljoj izgradnji demokratskih vrednosti i razvoju svih segmenata našeg društva.

Inače, poverenica je nakon pritužbe jedne kandidatkinje na nedavnim izborima za SANU uputila preporuku Akademiji da prilikom sledećih izbora preduzme mere za ostvarivanje načela rodne ravnopravnosti i da uloži dodatne napore u promociju ženskog naučnog i umetničkog doprinosa.

 

Mihajlović: Svakako da žene zaslužuju mesto u SANU

Potredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozdravila je dijalog poverenice za zaštitu ravnopravnosti i predsednika SANU na temu položaja žena u akademskoj zajednici, navodeći da je i sama više puta ukazivala na to da žene ostvaruju značajne rezultate u toj oblasti, te da su brojnije među doktorima nauka.

Svakako da zaslužuju mesto u SANU, poručila je Mihajlovićeva i dodala da „naš zajednički cilj mora da bude stvaranje društva jednakih mogućnosti“.

“Da žene kao i muškarci imaju jednaka prava, uslove, šanse i koristi od društva u kojem žive i koje grade. Moramo zajedno da doprinesemo tome, da žene postanu vidljivije i da ih ima na mestima gde se donose odluke, jer svojim radom, znanjem i postignućima neupitno su dokazale da tu pripadaju”, poručila je Mihajlovićeva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana