Jakov Milatovića danas preuzima dužnost predsednika Crne Gore

Objavljeno: 20.05.2023. 10:28 Izmenjeno: 20.05.2023. 10:35

Nakon inauguracije najavljen je ručak za zvanice, a predveče i prijem u Vili Gorica, gde će domaćin biti Milatović sa suprugom.

Izabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović zvanično će danas stupiti na dužnost šefa države nakon što će u Skupštini Crne Gore položiti zakletvu i održati inauguracioni govor. Nakon inauguracije uslediće ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz parlamenta. Predsednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izborima. Milatović je treći predsednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. Pre njega je to bio Filip Vujanović u tri mandata, s tim što je prvi put izabran nakon uspostavljanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vujanovića je na predsedničkoj poziciji 2008. zamenio Milo Đukanović. Inauguraciji Milatovića prisustvovaće oko 200 gostiju, među kojima i odlazeći predsednik Milo Đukanović, a Milatović je ranije rekao da će na svečanost doći i svi šefovi država zemalja Zapadnog Balkana. Milatović i Đukanović su se sastali dva puta od predsedničkih izbora, a tema njihovog susreta je bila primopredaja dužnosti. Nakon inauguracije najavljen je ručak za zvanice, a predveče i prijem u Vili Gorica, gde će domaćin biti Milatović sa suprugom.

Na trgu nezavisnosti u Podgorici večeras se obeležava 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore, a premijer te zemlje Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora konačno ujedinjena i da je sada potrebno fokusirati se na njen razvoj. Abazović je na svečanom prijemu istakao da se tradicionalno, uoči 21. maja, obeležava „najlepša crnogorska majska zora“. On je ocenio da je Crnu Goru 17 godina nezavisnosti naučilo brojnim lekcijama, koje će budućim generacijama „služiti za nauk“. „Ostanimo čvrsto na zemlji, budimo skromni, ali i odlučni da nastavimo putem uspeha kojim je naša država sigurno krenula…“, rekao je Abazović. On je poručio da treba čuvati „naše zrno peska, kap bistre vode, list nepregledne šume“ i da će tako Crna Gora večito biti nepobediva. Abazović je rekao da je Crna Gora u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije postigla istorijske pomake i da je to danas zemlja veće pravde, u kojoj nema nedodirljivih i ne treba da ih bude. „Okrećemo novi list, za savremenu Crnu Goru. Sad kad naša reka demokratije teče nezaustavljivo u more slobode, optimizma i pomirenja, fokusirajmo se na viziju razvoja države. Ovo je država svih njenih građana. Konačno ujedinjena, bez diskriminacije, sa pozitivnim ekonomskim parametrima. Dajmo svi doprinos da bude zemlja večitih osmeha“, poručio je Abazović. Svečanom prijemu prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, a Vijesti prenose da im je iz Skupštine potvrđeno da će Eskobar prisustvovati sutra i inauguraciji novoizabranog predsednika Jakova Milatovića. Milatović, takođe, prisustvuje ceremoniji. Crna Gora 21. maja obeležava Dan nezavisnosti, kada je pre 17 godina na referendumu odlučeno da izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i obnovi samostalnost. Dan nezavisnosti se obeležava kao državni praznik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana