J. Musliu:Za pripajanje sa Kosovom i Albanijom smo ratovali Tanjug

Objavljeno: 20.04.2017. 20:27 Izmenjeno: 20.04.2017. 20:27

Predsednik opštine Bujanovac i Albanskog nacionalnog veća sa sedištem u Bujanovcu, Jonuz Musliu, izjavio je večeras da stoji iza svojih tvrdnji da spajanje Albanije i Kosova, ukoliko bi došlo do toga, ne bi imalo smisla bez Preseva, Bujanovca i Medveđe.

Prema njegovim rečima, potpuno je besmisleno da se takav korak preduzme bez ovih delova.

„Mi smo ratovali i sama borba OVPMB je imala za cilj da realizuje takav poduhvat“, rekao je Musliu Tanjugu.

To je, takođe, i volja građana sa referenduma na ovim prostorima na jugu Srbije, održanog 1992. godine, na kojem su se Albanci sa juga izjasnili da će, ako dođe do promene granica i teritorija, tražiti ujedinjenje sa Kosovom i Albanijom, rekao je Musliu.

On navodi da Beograd ništa nije promenio i učinio u skladu sa „končuljskim sporazumom za prava Albanca.

„Imajući to u vidu, mislim da je to jedini put, jer je nasa orijentacija ka Prištini i Tirani i tuda vode svih pravci, od ekonomskog, preko socialnog do kulturnog”, rekao je Musliu.

“Jedna takva stvar nema cenu i ne postoji ništa što nas može ubediti da odustanemo, jer ne vidimo nikakve promene”, izjavio je Musliu.

Musliu je ranije za Preševa jon rekao da je “sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati”.

Zvanična Tirana ima punu podršku za „ujedinjenje Albanije i Kosova“, ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa, dodao je.

„Unija Albanije sa Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa, je besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati“, rekao je Musliju.

On je dodao da Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u „ovo spajanje“ uključe, kako je rekao, i istočno Kosovo.

Musliju tvrdi da su Preševo, Medveđa i Bujanovac sastavni deo „države Kosovo“ od koje su „nasilno odvojeni“.

Musliju kaže da je svestan da se to neće dopasti Srbiji, kao što joj se nije dopalo ni, kako je rekao, otcepljenje Kosova.

„Bez Niša, ovo nije „Velika Albanija“ i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline“, kazao je Musliju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana