J. Joksimović sa ambasadorom Japana: Japan važan razvojni partner Srbije Tanjug

Objavljeno: 12.01.2018. 12:14 Izmenjeno: 12.01.2018. 14:46

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Japana Ðuničijem Marujamom o nastavku saradnje i bilateralnim odnosima dve države – sa akcentom na razvojnu i donatorsku pomoć Japana, procesu evropskih integracija Srbije i drugim aktuelnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na kontinuiranoj donatorskoj pomoći Japana Srbiji, posebno važnoj u periodu poplava i migrantskre krize. Takođe, Japan je od 2001-ve godine obezbedio više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultanstkih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite. Navedeni podaci potvrđuju da je Japan jedan od najvažnijih i najvidljivijih partnera naše zemlje, istakla je ministar za evropske integracije.

Japan podržava evropski put Srbije, naglasio je Ðuniči Marujama. Ukazao je da je Srbija – po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope. Ukazao je na spremnost Japana da podrži reforme u oblastima od posebnog značaja za razvoj Srbije uključujući oblasti životne sredine i preduzetništva.

Jadranka Joksimović i Ðuniči Marujama postigli su saglasnost oko potrebe obezbeđenja podrške u oblastima od značaja za regionalni i lokalni razvoj i izrazili uverenje da će to predstavljati važan doprinos ukupnom razvoju Srbije.

U tom smislu, oni su naročito akcentovali značaj Sporazuma o uspostavljanju japanskog volonterskog programa za saradnju u inistranstvu. Na taj način, eksperti iz Japana pomagaće razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, zdravstva, sporta… Taj dokument ministar Joksimović i ambasador Japana potpisaće u ponedeljak, tokom posete premijera te države Šinza Abea, Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana