Izraelska vojska: Proširili smo kopnene vojne operacije u Gazi tanjug

Objavljeno: 28.10.2023. 11:25 Izmenjeno: 28.10.2023. 11:42

(AP Photo/Abed Khaled)   Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći ušla u severni deo Pojasa Gazi i proširila vojne operacije u toj opkoljenoj palestinskoj enklavi. „Pešadijske, oklopne, inžinjerijske i artiljerijske snage koje učestvuju u akciji, praćene su jakom vazdušnom vatrom“, saopštio je portparol vojske Danijel Hagari, prenosi Tajms of Izrael. On je naglasio […]

(AP Photo/Abed Khaled)

 

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći ušla u severni deo Pojasa Gazi i proširila vojne operacije u toj opkoljenoj palestinskoj enklavi. „Pešadijske, oklopne, inžinjerijske i artiljerijske snage koje učestvuju u akciji, praćene su jakom vazdušnom vatrom“, saopštio je portparol vojske Danijel Hagari, prenosi Tajms of Izrael. On je naglasio da su „snage i dalje na terenu i nastavljaju borbu“ i da „nijedan vojnik do sada nije povređen“ u proširenoj kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze. Izraelska vojska saopštila je da sprovodi akciju u cilju „eliminisanja terorističke grupe Hamas i vraćanja u Izrael talaca koje oni drže“ u Pojasu Gaze. Hagari je saopštio da se akcija sprovodi u skladu sa postavljenim ciljevima, a koji su, kako je naveo, uništenje Hamasa, zaštita izraelskih granica i državni napori da se vrate taoci. Portparol je dodao da će Izrael dozvoliti kamionima koji nose hranu, vodu i lekove ulazak u Gazu, prenosi Rojters. Hagari je saopštio da je likvidacija dvojice komandanta Hamasa, koji su poginuli u izraelskim vazdušnim napadima tokom noći, „dobar napredak koji pomaže snagama da se bori protiv slabijeg neprijatelja“, navodi Tajms of Izrael. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u vazdušnom napadu tokom noći ubile komandanta pomorskih snaga Hamasa u gradu Gazi, Rateba Abu Sahibana kao i komandanta vazduhoplovnih snaga Isama Abu Rukbeha Hamas je danas saopštio da su njegovi borci u Pojasu Gaze spremni da se suprotstave napadima Izraela „svom snagom“, nakon što je izraelska vojska pojačala vazdušne i kopnene operacije u ovoj enklavi. Palestinska militantna organizacija, koja vlada Gazom, saopštila je da se njeni borci sukobljavaju sa izraelskim trupama u pograničnim oblastima, nakon što je Izrael izvestio o pojačanim napadima na enklavu, prenosi Rojters.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se poziva na „humanitarno primirje“ u Pojasu Gaze. Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu, prenosi Rojters. Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, a 14 članica UN je bilo protiv, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države. Na sednici Generalne skupštine UN nije usvojen amandman Kanade koja je tražila da se akcije palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra okarakterišu kao „teroristički napadi“, prenosi „Njujork tajms“ i dodaje da je nakon toga usledio gromoglasan aplauz u sali. Sve arapske zemlje su glasale protiv usvajanja tog amandmana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana