Izrael i Gaza postigli prekid vatre Beta

Objavljeno: 06.05.2019. 14:35 Izmenjeno: 06.05.2019. 14:35

Izraelska vojska saopštila da je ukinula ograničenja uvedena radi zaštite stanovnika juga Izraela, a islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je objavio da je postignut prekid vatre kako bi se okončao najkrvaviji sukob dve strane od rata 2014. godine.

 

U eskalaciji nasilja je ubijeno 23 ljudi u Gazi, i ekstremista i civila, dok je na izraelskoj strani poginulo četiri civila u raketiranju sa te palestinske teritorije.

Islamski džihad, ekstremistička organizacija, koju je Izrael optužio da je izazvala najnovije nasilje, je potvrdio da je „zajedničkom i istovremenom“ prekidu vatre posredovao Egipat.

Portparol Hamasa Hazem Kasem je rekao da su egipatski posrednici zajedno sa zvaničnicima iz Katara i UN pomogli da se postigne dogovor.

On je medjutim upozorio da Hamas i dalje može koristiti „različita sredstva pritiska“ na Izrael kako bi se ublažila parališuća blokada koju je ta zemlja uvela zajedno s Egiptom još 2007.godine.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ocenio da „kampanja nije gotova i da zahteva strpljenje i procenu“.

Žestoki sukobi koji su započeli u subotu baražnom raketnom vatrom iz Gaze zaustavljeni su rano jutros i stanovnici s obe strane granice vratili su se svakodnevoj rutini.

Izraelska vojska je svoju odluku objavila, rekavši: „Od 7.00 sva zaštitna ograničenja u civilnoj zaštiti biće ukinuta“.

„Prekid vatre će početi danas u 4,30“, rekao je nešto ranije neimenovani palestinski zvaničnik, prenose izraelski mediji.

Škole i putevi na jugu Izraela su bili zatvoreni, a stanovnicima je savetovano da budu u zatvorenom prostoru i blizu skloništa od bombi za vreme raketiranja koje je pretilo da preraste u rat.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i tri puta su ratovali od 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Gazom, pobedivši snage rivalskog, umerenijeg Fataha.

U najnovijem sukobu palestinski ekstremisti su ispalili oko 690 raketa na Izrael, a izraelska vojska je odgvorila udarima iz vazduha na preko 350 meta ekstremista u pojasu Gaze , uključujući skladišta oružja, tunele ispod granice za napade na Izrael, lansere za rakete.

Izrael je takodje razmestio tenkove i pešadijske jednice na granici Gaze.

U izraelskom udaru iz vazduha ubijen je u nedelju komandir Hamasa umešan u transfer novca iz Irana toj organizaciji. Radilo se očito o ciljanom ubistvu koje izraelska vojska već godinama nije primenjivala.

Medju palestinskim žrtvama je najmanje devet ekstremista, dve trudnice i dve bebe.

Četvorica poginulih Izraelaca su prve izraelske žrtve u raketnim napadima od rata 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Najnoviji sukobi su izbili nakon što su palestinski ekstremisti optužili Izrael da ne poštuje raniji dogovor o prekidu vatre, postignut u martu i u petak su pucali na vojnike rasporedjene uz granicu s Gazom, ranivši dvoje.

Uslovi najnovijeg dogovora se ne znaju, ali raniji nisu dugo trajali.

Uprkos žestokom odgovoru na raketiranje čini se da Izraelu nije odgovarao dug sukob, imajući u vidu da ove nedelje ta zemlja obeležava Dan sećanja na poginule vojnike, a potom Dan nezavisnosti.

Sredinom maja Izrael je domaćin nadmetanja za pesmu Evrovizije.

Netanjahu koji je pobedio na izborima 9. aprila zauzet je formiranjem vladajuće koalicije.

On se obazrivo odnosi prema Gazi kako ne bi izbio rat čiji se ishod ne zna.

Medjutim, njegove potencijalni koalicioni partneri zalažu se za čvršći odnos prema toj teritoriji.

Čak i u Netanjahuovom konzervativnom Likudu čule su se kritike što nije išao dalje da zaustavi ekstremiste u Gazi.

Poslanik iz Likuda Gideon Sar napisao je na Tviteru da prekid vatre o kojem se izveštava nije dostignuće za Izrael.

Glavni Netanjahuov rival na izborima, bivši komandant izraelske vojske, Beni Ganc, je ocenio da je moć zastrašivanja s Hamasom izgubljena i da se najnovija eskalacija nasilja završila u „još jednoj predaji uceni Hamasa i terorističkih organizacija“.

U pojasu Gaze protesti protiv blokade koji se već više od godinu dana održavaju jednom nedeljno na granici nisu urodili plodom. U martu je bilo i nekoliko protesta zbog loših uslova života u pojasu.

Glavni lider Hamasa Ismail Hanije je medjutim kasno sinoć rekao da njegova organizacija „nije zainteresovana za novi rat“.

Veruje se da je i početak svetog muslimanskog meseca posta Ramazana smanjio motivacju za sukob.

Znaci povratka normalnom životu vidljivi su danas u Gazi i banke se otvaraju posle tri dana, a škole sutra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana