Izložbom o satovima otvoreni „Dani evropske baštine“ Tanjug

Objavljeno: 16.09.2020. 15:45 Izmenjeno: 16.09.2020. 15:45

Izložba „Vreme i nasleđe – satovi na fasadama beogradske arhitekture“ otvorena je  u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kojom obeležava jubilarnih 60 godina od svog osnivanja

Izložbom je otvorena ovogodišnja manifestacija „Dani evropske baštine“.

Autorke izložbe su istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović i dokumentarista Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Slađana Milojević.

Izložbu je otvorio gradski urbanista Marko Stojičić.

Zašto je sat inkorporiran u arhitektonsko rešenje objekata koji su u raznim istorijskim etapama obeležili razvoj prestonice, u čemu leži njegova simbolika i na koji način on doprinosi spomeničkim vrednostima jesu pitanja na koja odgovara izložbena postavka i prateći katalog.

Postavku čine panoi koji ukazuju na hronološki razvoj i upotrebu sata u beogradskoj arhitekturi.

Astronomska opservatorija u okviru svog kompleksa, baštini gnomon, bacač senke, po kojem je posebna astronomska grana dobila ime gnomonika, a koji je korišćen na područiji drevnih civilizacija, pre svega u antičkoj Grčkoj.

Sunčani časovnici na fasadnom platnu građevine pojavljuju se na našem podnevlju krajem 12. i početkom 13. veka o čemu svedoči najpoznatiji srednjevekovni sunčani časovnik , koji se nalazi uz zapadnu ivicu južnog vestibila Bogorodičine crkve u Studenici.

Beogradskoj javnosti je najpoznatiji časovnik iz 1828. godine koji se nalazi na fasadi Kuće sa sunčanim satom u Zemunu.

Izložbom se posebna pažnja skreće na ulogu koju je imala nekadašnja bravarska radionica i livnica „Pantelić“ u Zemunu koja se u 19. veku razvila u jedinstveno i specijalno preduzeće za livenje zvona i izradu toranjskih satova.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenia kulture grada Beograda, kazala je na otvaranju izložbe: „U ovoj godini je sve trebalo da bude drugačije, ali smo ipak uspeli da vrednom izložbom obeležimo 60 godina postojanja Zavoda. Od 435 spomenika kulture na fasadnim platnima nekih od njih nalaze se satovi i važno nam je da ih predstavimo“, kazala je Vučković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana