Odlaže se otvaranje izložbe „Umetnost u bunkeru“ Tanjug

Objavljeno: 18.04.2017. 10:58 Izmenjeno: 19.04.2017. 12:39

Otvaranje izložbe „Umetnost u bunkeru. Cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka“, odlaže se za 24. april zbog vremenskih prilika, saopštili su JP „Beogradska tvrđava“ i izdavačka kuća „Klio“.

Izložba je trebalo da bude otvorena danas u Vojnom bunkeru na Kalemegdanu.

Postavka je inspirisana knjigom Radine Vučetić „Monopol na istinu“ i bavi se cenzurom u Srbiji i Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

Ambijent Bunkera i specifična arhitektura prostora omogućavaju „oživljavanje“ i problematizovanje pojedinih tema: bunkerisanje filmova, zabrane studentskih časopisa, pozorišnih predstava, književnih i slikarskih dela.

Na 36 panoa biće prikazani različiti prizori iz umetničkog života SFRJ i kontrasti koji su postojali u zemlji – Tito i holivudske zvezde nasuprot bunkerisanju filmova, avangarda u pozorištu i na Bitefu, nasuprot skidanju sa repertoara predstava „Kad su cvetale tikve“, „Kape dole“ i „Druga vrata levo“, avangardno slikarstvo, nasuprot zabranjenim slikama Miće Popovića.

Autori izložbe su Mirjana Slavković, kustos u Muzeju Jugoslavije i Marija Miletić.

Materijal za izložbu ustupili su Matica srpska, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslovenske kinoteke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana