Izložba slika na plišu u KC „Čukarica“

Objavljeno: 24.02.2016. 11:01 Izmenjeno: 24.02.2016. 11:01

U Galeriji „Start 06″ Kulturnog centra „Čukarica“, večeras u 19 časova biće otvorena izložba slika Bojane Trivić.

Ona svoje slike radi na svilenom i pamučnom plišu za koji kaže da se njegova tekstura, mekoća i kvalitet skupocenog prirodnog materijala udružuju sa duhovnim kvalitetima likova koje želi da predstavi. Izložba će biti otvorena do 14. marta. Ulaz je slobodan.

Metoda koju ova umetnica koristi nastala je dugim istraživanjem uz pomoć eksperta za tehnologije boja. Slikanje uljanim bojama na podlozi od pliša veoma je neuobičajeno. Reč je o staroj srednjovekovnoj tehnici, izmenjenoj u skladu sa materijalnim i tehničkim uslovima savremenog doba. Potekla na Dalekom istoku, neka od tih dela su preneta na područje Severne Amerike posle rata u Vijetnamu. Tamo se imitacija ove istočnjačke tehnike razvijala putevima koji nisu uvek bili umetnički. Originalna metoda minucioznog oslikavanja vrlo teške, nepredvidljive i „žive“ plišane površine očuvala se do današnjeg vremena u okvirima Ruske pravoslavne crkve, gde je korišćena za predstavljanje svetinja.

Bojana Trivić je rođena u Zemunu. Završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Dizajn enterijera i nameštaja na Fakultetu za dizajn Univerziteta Union u Beogradu. Dodatno se usavršavala u keramičarskom ateljeu Gordane Kitak i slikarskom ateljeu Snežane Pešić Rančić. Ovo je njena prva samostalna izložba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana