Izložba o zanatliji Sretenu Petroviću u Etnografskom muzeju Tanjug

Objavljeno: 10.06.2020. 10:56 Izmenjeno: 10.06.2020. 10:56

Izložba Narodnog muzeja Užice „Vreme, proticanje i oticanje – Časovničarska radnja „Petrović i sinovi“ i zanatsko Užice kroz vekove“ biće otvorena 11. juna u Etnografskom muzeju u Beogradu, najavili su iz Muzeja.

Izložba je posvećena jednom od najznačajnijih zanatlija Užica iz druge polovine 19. veka, kujundžiji Sretenu Petroviću, čija je radnja otvorena 1870. godine, i njegovim potomcima koji su, u skladu sa vremenom u kome je svako od njih živeo i radio, sačuvali zanat i radnju do današnjih dana.

Pišući neki vid hronike jedne porodice, svedoči se o istorijskom i privrednom razvoju grada, o promenama koje su nastajale i nestajale, modifikovale se, prilagođavale i preživljavale.

Na izložbi će biti predstavljen kujundžijski alat Sretena Petrovića, majstorsko pismo, proizvodi, fotografije i arhivska građa koji dokumetujući njegov život svedoče o vremenu i razvoju grada u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka i predstavljaju segment materijalne kulturne baštine od velike vrednosti.

Dalje se prati rad njegovih naslednika i preorjentisanje kujundžijske radnje u sajdžijsku i časovničarsku, u skladu sa potrebama nastalim novim društvenim i privrednim prilikama tokom 20. i početkom 21. veka.

Osim muzejskog materijala koji se čuva u zbirkama Narodnog muzeja Užice i arhivske građe iz Istorijskog arhiva Užice, za izložbu su korišćeni i predmeti, fotografije i dokumenta iz privatne svojine porodice Petrović, svedočansta iz nekih drugih privatnih kolekcija, kao i putir koji je Sreten Petrović izradio za Svetsku izložbu u Parizu 1900. godine koji se čuva u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana