Izložba o filmskim plakatima od 1. aprila u DKCB Tanjug

Objavljeno: 26.03.2021. 09:42 Izmenjeno: 26.03.2021. 09:43

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970“, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, biće otvorena za publiku od 1. aprila u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, i trajaće do 15. maja, najavljeno je iz Filmskog centra Srbije.

Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja“, „Kad budem mrtav i beo“, „Rani radovi“, „Marš na Drinu“, „Kapetan Leši“ i mnogi drugi.

Zvaničnog otvaranja zbog protivepidemiloških mera neće biti, ali će medijima na raspolaganju biti direktor Filmskog centra Gordan Matić i Jovan Čekić, autor pogovora za katalog izložbe.

U pogovoru Jovana Čekića, između ostalog, piše da su „filmski plakati deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu.

„S pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput Netfixa, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj vajnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji“, piše Čekić.

Nakon Kulturnog centra Beograda, izložba će obići 18 gradova Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije.

Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala: Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“ u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana