Izložba „Na palubi broda … na obali reke” na Kalemegdanu Beoinfo

Objavljeno: 21.09.2016. 10:56 Izmenjeno: 21.09.2016. 10:56

Kao sastavni deo manifestacije „Dani evropske baštine” u petak, 23. septembra, u 12 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu (kod Aleje heroja), biće otvorena izložba „Na palubi broda…na obali reke”. 

Posetioci izložbe biće u prilici da se upoznaju sa značajem Dunava kao trgovačkog i turističkog puta, kao i sa nekadašnjim izgledom naselja uz Dunav, načinom života stanovništva dunavskih regija, ali i sa tadašnjim turističkim rutama, brodovima i reklamnim materijalom.

Na 24 panoa biće prikazani vodiči po Dunavu namenjeni putnicima, objavljivani od strane Dunavskog parobrodskog društva od sredine tridesetih godina 19. veka. U vodičima koji su, sa kratkim prekidima, izdavani do Drugog svetskog rata, opisana su putovanja rekom, uz tekstove o naseljima na obalama, prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim spomenicima. Izložba će biti upotpunjena geografskim kartama, slikama brodova koji su saobraćali od 1829. do 1914. godine, redovima plovidbe, plakatima društva, oglasima štampanim po novinama, jelovnicima sa brodova i drugim.

Izložbu ralizuje Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana